ТЕОРЕТИКО-ПРАКТИЧНИЙ АСПЕКТ ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПЕДАГОГІЧНИХ УМОВ НЕФОРМАЛЬНОЇ ОСВІТИ СУБʼЄКТІВ СОЦІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНОЇ ПІДТРИМКИ ДІТЕЙ З АУТИЗМОМ - ЖУЛА, Наталія (Ввічливість. Humanitas, 2025)
У статті розглядається теоретико-практичний аспект організаційно-педагічних умов неформальної освіти суб’єктів, які забезпечують соціально-педагогічну підтримку дітей з аутизмом. Обгрунтовано важливість неформальної освіти як гнучкого механізму підвищення кваліфікації педагогів, соціальних працівників, батьків та інших фахівців, які працюють з дітьми з аутизмом. Неформальна освіта сприяє формуванню професійних і особистісних компетентностей, створює умови для обміну досвідом та впровадження інноваційних методик, що є ключовим для ефективної інтеграції дітей у суспільство. У дослідженні визначено та детально проаналізовано три основні організаційно-педагогічні умови, необхідні для ефективної неформальної освіти суб’єктів соціально-педагогічної підтримки. Перша умова полягає у збільшенні доступності та оптимізації мультиформатних освітніх ресурсів, таких як тренінги, семінари, онлайн-курси, конференції тощо. Друга умова стосується стимулювання професійної мотивації та прагнення до навчання через активне залучення до неформальної освіти. Третя умова передбачає збагачення навчально-методичного забезпечення та впровадження інноваційних форм і методів навчання, зокрема з використанням сучасних інформаційно-комунікаційних технологій. Підкреслено, що реалізація цих умов сприятиме створенню сприятливого середовища для підготовки фахівців, розвитку їхніх знань, навичок і особистісних якостей, що безпосередньо вплине на якість соціально-педагогічної підтримки дітей з аутизмом. У статті також окреслено перспективи подальших досліджень, зокрема необхідність порівняльного аналізу ефективності онлайн-, офлайн- та гібридних форм неформальної освіти.