СТВОРЕННЯ UX-ОРІЄНТОВАНОЇ МОДЕЛІ INSTAGRAM АКАУНТУ ДЛЯ ВИВЧЕННЯ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ - ЛИННИК, Юрій; ХОМ’ЯК, Алла (Ввічливість. Humanitas, 2025)
У статті розглядається проблема використання соціальної мережі Instagram як інноваційного освітнього інструменту для вивчення англійської мови. Соціальні платформи дедалі частіше стають середовищем не лише для комунікації, а й для навчання, що зумовлює необхідність розроблення педагогічно доцільних та UX-орієнтованих моделей контенту. У межах дослідження проведено аналіз шести освітніх акаунтів (@bbclearningenglish, @ cambridgeenglish, @ewa.english, @annavelychko_english, @englishwithlucy, @learnenglishwithmusicsg), що дало змогу виявити ефективні стратегії подачі навчального матеріалу та типові помилки у побудові взаємодії з користувачами. Серед переваг зазначених акаунтів визначено системність, інтерактивність, візуальну привабливість і мотиваційний потенціал. До недоліків віднесено фрагментарність контенту, відсутність структурованості за рівнями згідно з Загальноєвропейськими Рекомендаціями з мовної освіти (CEFR), нестачу двомовності та обмежену адаптацію для україномовної аудиторії. На основі результатів аналізу запропоновано UX-орієнтовану модель Instagram-акаунту для щоденного вивчення англійської мови, що інтегрує академічну системність ресурсів BBC та Cambridge, інтерактивність мобільних застосунків (EWA) і креативність освітніх блогів. Контент моделі структуровано за рівнями від A1 для початківців до C1 для осіб, які володіють мовою на просунутому рівні і представлено у форматах Reels, каруселей, Stories, Highlights, мотиваційних постів і live-ефірів. Передбачено двомовність (UA+EN), серійність постів, чітку навігацію та елементи гейміфікації. Такий підхід забезпечує користувачам зручність, мобільність і системність навчання, сприяє формуванню стійких навичок володіння англійською мовою, підвищує мотивацію та залученість аудиторії. У підсумку запропонована модель демонструє, що грамотно спроєктований Instagram-акаунт може стати повноцінним освітнім середовищем нового типу, орієнтованим на потреби сучасного українського користувача.