СОЦІАЛЬНА РОБОТА З ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИМИ ОСОБАМИ: ІННОВАЦІЙНІ ПРАКТИКИ ДОПОМОГИ ТА АДАПТАЦІЇ - ВАСИЛЬЄВА-ХАЛАТНИКОВА, Марина; ПРОТАС, Оксана (Ввічливість. Humanitas, 2025)
Стаття присвячена соціальній роботі з внутрішньо переміщеними особами, зокрема аналізу інноваційних практик допомоги та адаптації в умовах сучасних суспільних викликів. Мета дослідження – окреслити інноваційні технології соціальної підтримки і адаптації ВПО в умовах воєнного стану. У ході наукового дослідження використовувалися загальнонаукові методи пізнання, зокрема аналіз і синтез, системний та порівняльний підходи, узагальнення, структурно-функціональний і соціологічний методи. Результати дослідження показують, що сучасна система соціальної роботи з внутрішньо переміщеними особами в Україні відзначається багаторівневістю, комплексністю та спрямованістю на довготривалу інтеграцію переселенців у приймаючі громади. Доведено, що ефективність соціальної допомоги забезпечується через поєднання державних, громадських і міжнародних ресурсів, що дозволяє створювати цілісні програми підтримки, які охоплюють гуманітарну, психологічну, освітню й економічну складові. Досліджено напрями удосконалення системи соціальної підтримки переселенців, серед яких: постійний моніторинг потреб і ефективності програм, персоналізація підходів до клієнтів, посилення психологічної допомоги та розвиток навичок самозабезпечення. Показано важливість підвищення кваліфікації соціальних працівників, удосконалення механізмів соціальних виплат, створення умов для доступного житла і працевлаштування. Особливу увагу приділено соціальній інтеграції ВПО в життя громад через залучення до волонтерських ініціатив, програм взаємодопомоги та спільних проєктів розвитку. Доведено, що інтеграція цифрових, соціально-економічних і психотерапевтичних інструментів формує нову парадигму соціальної роботи, орієнтовану на сталий розвиток, інклюзію та зміцнення людського потенціалу в умовах воєнних викликів. Практичне значення дослідження полягає у можливості використання його результатів для розроблення ефективних програм соціальної інтеграції ВПО, удосконалення технологій надання допомоги та формування державної політики соціального захисту в кризових умовах.