ДЕОНТОЛОГІЧНІ ТА ЕТИЧНІ АСПЕКТИ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ З МІГРАНТАМИ - ЕЛЬ ГУЕССАБ, Карім; БІЛОКОПИТОВ, Володимир (Ввічливість. Humanitas, 2025)
Метою статті є комплексний аналіз деонтологічних та етичних проблем соціальної роботи з мігрантами, а також дослідження міжнародних практик соціальної підтримки та можливостей їх адаптації в українських реаліях. Предметом дослідження виступають професійні етичні орієнтири соціальної роботи та механізми їх реалізації у практиці підтримки мігрантів, а об’єктом – процеси соціальної інтеграції та захисту прав мігрантів у національному і міжнародному контексті. Методологія дослідження базується на комплексному аналізі наукових публікацій, нормативних документів та міжнародних практик, із застосуванням порівняльного підходу та філософсько-етичного осмислення професійної діяльності соціальних працівників. Особлива увага приділена аналізу культурної компетентності, міжкультурної скромності, соціальної справедливості та прав людини як ключових орієнтирів професії. У результаті проведеного дослідження встановлено, що соціальні працівники стикаються з конфліктом між бюрократичними вимогами та гуманістичними цінностями, а ефективна робота з мігрантами потребує інтеграції правового, культурного та психологічного підходів. Проаналізовано міжнародні практики соціальної підтримки у Німеччині, Швеції, Канаді та Нідерландах, що демонструють комплексне поєднання правового захисту, соціальної інтеграції та психологічної допомоги. Для української практики ці дослідження є орієнтиром для створення адаптованих моделей соціальної роботи, які враховують національні особливості та виклики глобальної міграції. Висновки підкреслюють, що соціальна робота з мігрантами є не лише професійною діяльністю, а й практикою морального та культурного діалогу, де права людини, етика, соціальна справедливість та міжкультурна компетентність формують цілісний філософський орієнтир професії.