РОЗВИТОК СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ В УМОВАХ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ У ПЕРІОД ВІЙСЬКОВИХ ДІЙ В УКРАЇНІ - КОСТЮШКО, Ганна; ВАКУЛЕНКО, Олена; РОМАНОВА, Наталія (Ввічливість. Humanitas, 2025)
Мета роботи. Метою даної статті є дослідження впливу децентралізації на соціальну роботу, визначення соціальних проблем і потреб соціальної роботи при впровадженні змін в процесі децентралізації, зокрема – в умовах військових дій, підготовки фахівців по роботі в громаді в Україні. Методологія. Методологією дослідження є аналіз адміністративних змін до соціальних і психологічних аспектів взаємодії між місцевими органами влади та громадянами, аналіз сучасних соціальних програм, узагальнення системи підготовки соціальних працівників, опис теоретичного доробку з даного питання. Наукова новизна. Визначено, що децентралізація стала важливою частиною адміністративно-територіальної реформи в Україні, спрямованої на зміцнення місцевого самоврядування та покращення управління на місцях. Це, у свою чергу, створює нові умови для здійснення соціальної роботи, надання соціальних послуг. Стаття аналізує ключові аспекти змін в організації соціальної роботи, акцентуючи на нових викликах і можливостях. Зокрема, розглядаються деякі питання організаційної реформи надання соціальних послуг на місцевому рівні, питання кадрової підготовки і перепідготовки фахівців, а також зміни в управлінні соціальною роботою на фоні нових політичних та економічних реалій. Висновки. Встановлено, що систему надання соціальних послу в Україні було змінено у зв’язку із впровадженням децентралізації, надавши місцевим органам влади більше повноважень та відповідальності за надання соціальних послуг. Це дозволило підвищити гнучкість і адаптивність системи до потреб конкретних громад, що, в свою чергу, покращило доступ до соціальних послуг для більшості верств населення. На основі проведеного аналізу надано рекомендації щодо сприяння ефективності соціальної роботи в умовах децентралізації, що можуть бути корисними для спеціалістів органів місцевого самоврядування, соціальних служб.