ОСОБЛИВОСТІ ЗАПРОВАДЖЕННЯ ПОСЛУГИ ДЕННОГО ДОГЛЯДУ ДЛЯ МОЛОДІ З ІНВАЛІДНІСТЮ НА БАЗІ ГРОМАДСЬКИХ ОРГАНІЗАЦІЙ В УКРАЇНІ - МАЛЯРЧУК, Наталя; КАНДИБА, Олена (Ввічливість. Humanitas, 2025)
У статті розкрито особливості запровадження послуги денного догляду для молоді з інвалідністю на базі громадських організацій в Україні. Актуальність теми зумовлена зростанням кількості осіб з інвалідністю в умовах повномасштабної війни, а також реалізацією в Україні політики деінституціалізації. Мета статті – розглянути соціальну послугу денного догляду як інструмент деінституціалізації, вивчити успішні практики надання цієї послуги молоді з інвалідністю в Україні громадськими організаціями та розробити рекомендації щодо її запровадження. Автори дослідження наголошують на важливості надання послуги денного догляду саме для молодих людей, які після досягнення 18 років втрачають доступ до дитячих спеціалізованих центрів і програм, що обмежує можливості їхнього подальшого розвитку та соціалізації, оволодіння навичками самостійного життя та праці відповідно до своїх можливостей. Запровадження цієї послуги на рівні територіальної громади сприятиме деінституціалізації догляду за молодими людьми з інвалідністю, забезпечить реалізацію їхнього права на проживання в сім’ї та громаді, на розвиток і соціальну адаптацію. У свою чергу, послуга денного догляду надасть можливість батькам, або опікунам вивільнити час для праці, самореалізації та відпочинку. Розглянуто досвід надання послуги денного догляду громадськими організаціями «Джерело» та «Майстерня Мрії». Визначено, що створення в територіальних громадах центрів денного догляду на базі громадських організацій, засновниками яких часто є батьки молодих людей з інвалідністю, або люди, які є небайдужими до їхніх проблем, має низку переваг: зацікавленість у наданні якісних послуг, наявність досвіду з догляду за людьми з інвалідністю, індивідуальний підхід та застосування інноваційних методів роботи. Розроблено рекомендації щодо впровадження послуги денного догляду для молоді з інвалідністю на базі громадської організації.