ОСОБЛИВОСТІ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ ТА СОЦІАЛЬНОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ МОЛОДИХ СІМЕЙ - ПІДВАЛЬНА, Юлія (Ввічливість. Humanitas, 2022)
На сучасному етапі в житті українського суспільства сім’я серед переліку цінностей людини виходить на чільне місце. У статті проаналізовано соціальну роботу та соціальне обслуговування молодих сімей. Визначено основні напрямки соціального обслуговування молодих сімей: соціальний патронаж, соціальне обслуговування, медичне обслуговування, консультативна допомога, реабілітаційні послуги, психологічна допомога. Окреслено форми й методи соціальної роботи з молодими сім’ями. Описано види соціальної роботи з молодими сім’ями, які можна поділити на екстрені, тобто спрямовані на виживання сім’ї (екстрена допомога, термінова соціальна допомога, видалення із сім’ї дітей, які перебувають у соціально-небезпечному становищі) та види соціальної роботи, спрямовані на підтримку стабільності сім’ї та її соціальний розвиток. Таким чином, у сучасному контексті соціальна робота з молодою сім’єю, насамперед, має бути орієнтована на стабілізацію соціально-економічного становища сім’ї; на відновлення внутрішнього потенціалу сім’ї з огляду на її соціально-історичні особливості, етнокультурні цінності та традиції; відновлення духовно-виховних можливостей сімей різного типу. Описано, про молоді сім’ї, які знаходяться у складних життєвих обставинах, що є незахищеними та соціально вразливими категоріями населення, та потребують соціальної допомоги, соціального обслуговування та підтримки. Соціальна робота з різними категоріями молодих сімей здійснюється державними установами соціального обслуговування, які в межах своїх повноважень відповідно до правових актів та правових актів певного суб’єкта або міста надають соціально-економічні, соціально-медичні, соціально-психологічні, соціально-педагогічні, соціально-правові, соціально-побутові та інші соціальні послуги. Проблеми сьогодення потребують від суспільства і держави нагальних заходів щодо запровадження системи соціального захисту свого найменшого осередку й кожного її члена в усіх сферах життєдіяльності, створення належних матеріально-побутових та морально-психологічних умов розвитку і зміцнення української родини.