СОЦІАЛЬНО-УПРАВЛІНСЬКІ ПРАКТИКИ В СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ СОЦІАЛЬНОЮ РОБОТОЮ: ПОСТАНОВКА ПРОБЛЕМИ - ПОПОВИЧ, Василь; НОВАК, Тетяна (Ввічливість. Humanitas, 2022)
У статті визначено проблемне поле соціально-управлінських практик в системі управління соціальною роботою в сучасному українському суспільстві. Виділяють дві групи факторів формування сучасної моделі соціальної роботи – процеси глобалізації та децентралізації в Україні, і в цьому аспекті виникає потреба у розробці системи управління соціальною роботою, а також категорія, що дозволяє вивчити її особливості соціально-адміністративної практики. Визначено, що практики соціального управління є способом соціальної взаємодії в системі управління соціальними об’єктами, а у сфері управління соціальною роботою як стилістичної, соціально-психологічної та адаптивно-інноваційної форми управлінської діяльності соціальних суб’єктів соціальної діяльності, управління різних рівнів у сфері соціальної роботи. Вивчення соціально-управлінських практик у системі управління соціальною роботою визначить: 1) пріоритети розвитку соціального управління у сфері соціальної роботи в контексті формування адаптивної та ефективної моделі соціальної політики; 2) механізми формування моделі соціальної роботи та принципів соціальної взаємодії в практичній діяльності керівників та соціальних служб та установ соціальних працівників з надання соціальних послуг; 3) ціннісно-ідентифікаційні, соціально-психологічні та стильові особливості управлінської діяльності в системі управління соціальною роботою; 4) регіональна специфіка управління в системі соціальної роботи в умовах територіальної децентралізації. Використані методи дослідження: логіко-історичний, структурно-функціональний та порівняльний аналіз – для характеристики наукових підходів до визначення понять «соціальна робота», «соціальний менеджмент», «менеджмент соціальної роботи»; аналіз і синтез – концептуалізувати визначення та принципи управління соціальною роботою; структурно-функціональний аналіз – щодо особливостей управління соціальною роботою на макро-, мезо- та мікрорівнях, а також механізмів її вдосконалення та розвитку; експертне опитування – для визначення стану та напрямів розвитку управління соціальною роботою в Україні. Метою статті є виокремлення соціально-управлінських практик у системі управління соціальною роботою залежно від регіональної специфіки в сучасному українському суспільстві. Соціально-управлінські практики в системі управління соціальною роботою визначаються регіональними особливостями та специфікою територіальної децентралізації (що визначає інституційно-організаційний порядок системи соціальної роботи), тому важливим є вивчення специфіки соціально-управлінських практик соціальної роботи. управління роботою на різних рівнях соціального управління, регіональному та місцевому (рівень територіальних громад). Перспективним напрямом подальших досліджень є виокремлення соціально-управлінських практик на макро-, мезо-, мікрорівнях управління соціальною роботою та ступінь їх відтворення в системі управління соціальною роботою.