СТРУКТУРА І ОЗНАКИ ДОМАШНЬОГО НАСИЛЬСТВА - РУТЬЯН, Леся (Ввічливість. Humanitas, 2022)
Проведено теоретичний аналіз наукових праць стосовно структури і ознак домашнього насильства. Метою статті є розкриття сутності та виокремлення особливостей домашнього насильства. Методологічну складову репрезентують становлять загальнотеоретичні і методологічні положення філософські положення про взаємозв’язок соціальних і психологічних явищ у проявах різних видів насильства; провідні ідеї сучасної філософії, соціології, педагогіки та психології; концепції вітчизняних і зарубіжних учених щодо розкриття сутності домашнього насильства; принципи рефлексивного підходу до розуміння особливостей домашнього насильства над жінками. Узагальнено наукові доробки вчених з проблематики домашнього насильства. Розкрито сутність домашнього насильства. Виокремлено структуру домашнього насильства, яка складається з компонентів: психологічний (цілеспрямована маніпуляція кривдником свідомістю жертви), економічний (позбавлення економічної самостійності), фізичний (застосування фізичної сили для нанесення тілесних ушкоджень), дозвіллєвий (примушення жертви проводити свій відпочинок так, як вважає за потрібне кривдник), медичний(навмисні дії кривдника щодо уникання, ігнорування потреб жінки, яка потребує медичної допомоги),побутовий (примушення до визнання жінкою виключно інтересів кривдника, нерівномірний розподіл домашніх обов’язків), сексуальний (задоволення сексуальних бажань кривдника без згоди жінки). Охарактеризовано ознаки домашнього насильства. Зроблено висновок про те, що означена дефініція є предметом вивчення багатьох наук, зокрема, соціальною педагогікою. Особливостями досліджуваної проблематики є переважно прихований характер домашнього насильства, системна і довготривала дія кривдника на об’єкт насильства, відсутність певних вікових, соціальних або суспільних рамок. Доведено, що проблема домашнього насильства є однією з найгостріших у сучасному соціумі і водночас має значний історичний бекґраунд.