БЕЗПЕЧНИЙ ОСВІТНЬО-ВИХОВНИЙ ПРОСТІР ЯК СЕРЕДОВИЩЕ ДЛЯ ЗДІЙСНЕННЯ ПРЕВЕНТИВНОЇ РОБОТИ З ДІТЬМИ В ЗАКЛАДІ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ - МЕЛЬНИКОВА, Ольга (Ввічливість. Humanitas, 2022)
У статті порушується проблема, викликана потребою суспільства у формуванні сучасного молодого покоління. Мета статті полягає у науково-теоретичному осмисленні організації безпечного освітньо-виховного простору та умов забезпечення ефективного розвитку особистості дитини в закладі дошкільної освіти у контексті здійснення превентивної роботи. Проаналізовано погляди та узагальнено ідеї відомих дослідників щодо порушеної проблеми дослідження. Розкрито змістове наповнення понять: «освітнє середовище», «освітньо-виховний простір», «безпечний освітньо- виховний простір закладу дошкільної освіти». Визначено основні характеристики освітньо-виховного простору, що зумовлюють реалізацію його потенціалу. Безпечний освітньо-виховний простір закладу дошкільної освіти схарактеризовано як вільне і активне середовище, в якому дитині комфортно перебувати, яке стимулює її пізнавальну і фізичну активність, підтримує її позитивні моральні якості, творчі здобутки, викликає почуття гордості за приналежність до цього середовища і почуття відповідальності за ті дії і вчинки, що відбувається в її безпосередньому оточенні. Виокремлено основні ознаки безпечного освітньо-виховного простору закладу дошкільної освіти в контексті здійснення превентивної роботи: якість міжособистісних взаємин і діяльності, які визначають позитивні чинники (повага до особистості, довіра, доброзичливість, співпраця, співчуття, співпереживання, взаємодопомога, підтримка, толерантність, повага до членів групи, до іншої думки, позиція «Ми» тощо), а також негативні чинники (агресивність, конфліктність, ворожість, маніпулятивність тощо). Доведено, що безпека як освітньо-виховного середовища закладу дошкільної освіти, так і безпека в цьому середовищі особистості дитини, яка перебуває у стані позитивного світосприйняття, комфорту, різнобічного інтересу та формування правильної картини світу є запорукою здійснення ефективної превентивної роботи в закладі дошкільної освіти. Встановлено, що заклад дошкільної освіти стає безпечним освітньо-виховним простором при дотриманні умов: забезпечення формування особистості дітей дошкільного віку, в т. ч. здоров’язбереження; здійснення діагностико-корекційної роботи щодо недоліків розвитку; врахування індивідуальних, вікових особливостей розвитку та саморозвитку; розвиток міжсуб’єктної взаємодії за алгоритмом «педагог – сім’я – дитина».