СОЦІАЛЬНА РОБОТА В ДИТЯЧИХ ЛІКАРНЯХ ЧЕСЬКОЇ РЕСПУБЛІКИ - ЛЯХ, Тетяна; ДЕНИСЮК, Олена; ЛЕХОЛЕТОВА, Марина; ДУЛЯ, Аліна (Ввічливість. Humanitas, 2022)
У статті розкрито особливості організації соціальної роботи в дитячих лікарнях Чеської Республіки, визначені її авторами під час академічної мобільності до Остравського університету в межах програми Erasmus+ КА1 в 2022 році. Соціальні працівники Чеської Республіки є частиною процесу забезпечення якості медичного обслуговування в закладах охорони здоров’я. На сучасному етапі простежується відсутність налагодженої соціальної роботи в закладах охорони здоров’я Чеської Республіки, яка необхідна для успішного досягнення її цілей. Соціальні працівники почуваються ізольованими від колег, які працюють як в інших закладах охорони здоров’я, так і в соціальній сфері в цілому. У практиці соціальних працівників в організаціях довгострокової охорони здоров’я спостерігається нестача методології, яка могла б слугувати інструментом моніторингу та оцінки якості наданої соціальним працівником послуги. Автори статті визначили основні напрями та зміст роботи фахівців із соціальної роботи Центру супроводу відділення педіатрії Університетської лікарні міста Острави (Чеська Республіка) з батьками дітей-пацієнтів, сім`ями, які опинились у складних життєвих обставинах у зв`язку з хворобою дитини. Також вони звертають увагу на міждисциплінарну взаємодію фахівців лікарні у ведені випадку дитини-пацієнта та її батьків. Авторами використано контент-аналіз документів Центру супроводу відділення педіатрії Університетської лікарні міста Острави, інтерв’ю з експертами, спостереження за діяльністю фахівців закладу. Спеціалісти Центру супроводу відділення педіатрії Університетської лікарні міста Острави супроводжують пацієнтів на таких етапах: в період очікування діагнозу; при повідомленні діагнозу; незабаром після встановлення діагнозу; коли стан здоров’я дитини змінюється; під час госпіталізації хворого; під час операбельних процедур пацієнта у педіатричному відділені; під час індивідуальних обстежень (нейро, кардіо, генетика, гастро та ін.); при спілкуванні з педіатром; при спілкуванні з фахівцями; у наданні допомоги, оплачуваної медичною страховою компанією або державною сферою; у забезпеченні підтримки від фондів та ендавмент-фондів; при ознайомленні з пацієнтською організацією; при налагодженні співпраці з доглядовими службами (ранній догляд, паліативна підтримка). У статті зроблено наголос на важливості соціальної роботи в як у закладах охорони здоров`я в цілому, так і зокрема – у дитячих лікарнях, як запобіжнику зростання вразливості, недопущення кризовості сім`ї та допомоги у подоланні складних життєвих обставин.