СИРІТСТВО В УКРАЇНІ В УМОВАХ ВІЙНИ: СОЦІАЛЬНА РОБОТА ТА СОЦІАЛЬНА ДОПОМОГА - МИКОЛЮК, Світлана (Ввічливість. Humanitas, 2022)
Стаття присвячена дослідженню проблемних питань сирітства в Україні в умовах війни. Нагальною проблемою сьогодення є організація соціальної роботи по влаштуванні дітей в сімейні форми виховання. Це обумовлено залишенням дітей без належного батьківського піклування через економічні та соціальні причини, що виникли через військовий стан в Україні. Виділено та охарактеризувано кроки соціальної роботи при влаштуванні дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в сімейні форми виховання. Окремо розглянуто та проаналізовано кожну форму виховання: усиновлення, опіка (піклування), прийомна сім’я, дитячий будинок сімейного типу. Досліджено усиновлення як форму влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, яка найбільш сприяє виконанню завдань сімейного законодавства щодо забезпечення кожної дитини сімейним вихованням. Встановлено, що другою по пріорітетності формою влаштування дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування є опіка. З’ясовано, що зазвичай опікуном чи піклувальником призначається людина, яка перебуває в родинних відносинах з дитиною, що позбавлена батьківського піклування. Третьою формою сімейного влаштування дітей сиріт є прийомна сім’я. Наголошено, що суть цієї форми опіки заключається в тому, що особа чи сім’я, за певну плату бере до себе на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей-сиріт або дітей позбавлених батьківського піклування. Наступною формою влаштування дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківських прав розглянуто дитячий будинок сімейного типу. З’ясовано, що ця форма дуже схожа на прийомну сім’ю, різниця тільки у тому, що окрема сім’я бере під свою опіку не менше ніж 5 та не більше ніж 10 дітей. Розглянуто та проаналізовано різні види державної допомоги, спрямовані на захист прав дітей в умовах війни. З’ясовано, що не дивлячись на те, що Україна перебуває у стані війни, виконуються усі заплановані соціальні гарантїі. Соціальні допомоги сім’ям із дітьми виплачуються в повному обсязі, включаючи отримувачів соціальних допомог з найбільш постраждалих у війні регіонів України.