ФІНАНСОВІ ІНСТРУМЕНТИ СПРИЯННЯ СОЦІАЛЬНІЙ ІНКЛЮЗІЇ ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ В УКРАЇНІ - ЧВЕРТКО, Людмила; КРАВЧЕНКО, Оксана (Ввічливість. Humanitas, 2022)
Стаття присвячена оцінці вітчизняного досвіду використання фінансових інструментів для забезпечення фінансової самодостатності внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та їх соціального включення. У статті визначено правові аспекти соціальної підтримки різних категорій вимушено внутрішньо переміщених осіб. Обґрунтовано необхідність та значення фінансування потреб їх соціального захисту, охарактеризовано види допомог залежно від джерел фінансування, окреслено проблеми та напрями розвитку цих процесів. Актуальність роботи зумовлена необхідністю наукового осмислення проблеми фінансового забезпечення заходів, спрямованих на соціальну інтеграцію осіб, уразливість яких зумовлена вимушеною втратою постійного місця проживання внаслідок збройної агресії з боку Російської Федерації. Метою статті є обґрунтування особливостей використання фінансових інструментів для забезпечення соціальної інтеграції внутрішньо переміщених осіб в Україні, виявлення проблем та окреслення напрямів розвитку цих процесів. У статті визначено правові аспекти соціального супроводу різних категорій внутрішньо переміщених осіб. Обґрунтовано необхідність і важливість фінансування потреб соціального захисту вимушених переселенців для їх інтеграції за новим місцем проживання в Україні. Охарактеризовано види допомоги залежно від джерел фінансування. Встановлено, що джерелами формування необхідних фінансових ресурсів для виконання програмних завдань соціального захисту внутрішньо переміщених осіб є кошти державного та місцевих бюджетів, недержавна внутрішня допомога, кошти донорських міжнародних організацій та урядів країн. Проведено оцінку фінансування потреб соціального захисту внутрішньо переміщених осіб та надання їм щомісячної адресної допомоги в Україні. Акцентовано увагу на значенні співпраці України з міжнародними донорами в контексті допомоги особам, які постраждали внаслідок бойових дій. Охарактеризовано види та умови надання матеріальної допомоги переселенцям за рахунок коштів міжнародних організацій. Викладено пропозиції щодо подальшого використання фінансових інструментів для забезпечення фінансової самодостатності внутрішньо переміщених осіб в Україні.