СОЦІАЛЬНА РОБОТА З ДІТЬМИ-СИРОТАМИ ТА ДІТЬМИ, ПОЗБАВЛЕНИМИ БАТЬКІВСЬКОГО ПІКЛУВАННЯ, В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - СУЛІМЕНКО, Ольга (Ввічливість. Humanitas, 2022)
У науковій статті авторкою розглянуто соціальну роботу з дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування, в умовах воєнного стану. Розкрито сутність, визначено потреби та ресурси означеної категорії, які є актуальними в умовах воєнного стану, а саме соціальні (щодо самовизначення та самореалізації, отримання соціальних виплат тощо), психологічні (нормалізація психоемоційного стану, інтелектуального розвитку у самоусвідомленні, самооцінці, естетичні потреби дитини тощо), біологічні (фізіологічній розвиток, забезпечення повноцінного харчування тощо). Розкрито проблеми та чинники, які необхідно враховувати під час соціальної роботи з дітьми в умовах воєнного стану в Україні. Проаналізовано поняття дитина-сирота, дитина, позбавлена батьківського піклування, та головні принципи надання соціальних послуг. Визначено особливості реінтеграції вихованців інтернатних закладів. Відзначено, нагальну проблему сьогодення, щодо організації соціальної роботи по влаштуванні дітей в сімейні форми виховання. Важливо також розвивати та удосконалювати зазначені форми виховання: усиновлення, опіка/піклування, прийомна сім’я, дитячий будинок сімейного типу. З’ясовано, що не дивлячись на те, що Україна перебуває у стані війни, проводиться соціальна робота та виконуються усі заплановані соціальні гарантії для дітей. Визначено та детально охарактеризовано підтримку дітей у воєнний період, яка обов`язково відбувається з урахуванням особливостей віку дитини, дотриманням гендерночутливого підходу. Визначено, що процес удосконалення соціальної роботи з дітьми означеної категорії в умовах воєнного стану можливий та потребує нових підходів в діяльності структур, причетних до роботи з дітьми. Зазначено, що соціальний захист дітей розвивається як один з пріоритетних напрямків державної соціальної політики.