КОУЧИНГОВІ ПІДХОДИ У СУЧАСНИХ ТЕХНОЛОГІЯХ СОЦІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНОГО СУПРОВОДУ МОЛОДІ: ТЬЮТОРИНГУ, МЕНТОРСТВІ ТА ЕДВАЙЗИНГУ - АЛЬОХІН, Михайло (Ввічливість. Humanitas, 2023)
У статті аналізуються додаткові виклики, що постають перед українською молоддю у контексті пандемії та повномасштабного: відчуття напруги та тривоги, критичний брак «живого» спілкування, перманентний стрес, непристосованість шкільної програми до онлайн-навчання й потреба її перегляду, та розглядається здатність існуючих технологій соціально-педагогічного супроводу оперативно та якісно реагувати на них. Автором наводиться аргументація на користь пошуку нових технологій соціально-педагогічного супроводу, які б відповідали заявленим у концепції «Нова українська школа» вимогам щодо побудови індивідуальної освітньої траєкторії, вихованні на цінностях та реалізації індивідуальних здібностей та нахилів кожної дитини. Розглядається як альтернатива класному керівництву та кураторству сучасні інструменти наставництва: технології тьюторського та/або менторського супроводу, а також розроблений у ПЗО «КМДШ» інститут едвайзингу. Констатується, що завдяки впровадженню авторської технології тьюторського супроводу соціального розвитку школярів було досягнуто скорочення кількості дітей із початковим рівнем соціального розвитку, суттєве збільшення у експериментальній групі чисельності дітей із домірним рівнем соціального розвитку, скорочення чисельності дітей із високим показником загальної агресивності та схильності до відкритої агресії. Натомість, збільшилась кількість школярів з високим рівнем сформованості здатності до обробки соціальної інформації, до соціальної взаємодії у групі однолітків, до соціальної рефлексії. Результатом успішності технології менторства, реалізованого в Українській академії лідерства, є увідповідненість між цінностями, що формуються у студентів у ході навчання, із їхньою поведінкою. Зазначається, що спільність вище описаних трьох технологій соціально-педагогічного супроводу полягає у застосуванні у них коучингових підходів та інструментів. Зокрема, кожна із технологій особливий акцент робить на цілебудуванні та цілепокладанні, а також мотиваційній підтримці здобувача освіти як клієнта соціально-педагогічного супроводу.