СОЦІАЛЬНА РЕАБІЛІТАЦІЯ ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ З ООП ЗАСОБАМИ МУЗЕЙНОЇ ПЕДАГОГІКИ - ПЕСОЦЬКА, Юлія (Ввічливість. Humanitas, 2023)
У статті висвітлено проблеми соціальної реабілітації здобувачів вищої освіти з особливими освітніми потребами засобами музейної педагогіки. Проаналізовано нормативно-правову базу щодо створення безбар’єрного простору в Україні, зокрема сфери освіти. Мета статті полягає у дослідженні доцільності використання засобів музейної педагогіки під час соціальної реабілітації здобувачів вищої освіти з особливими освітніми потребами. У дослідженні використано такі методи, як опитування, аналіз та узагальнення наукової літератури із досліджуваної проблеми. Наукова новизна. Досліджено роль та місце музейної педагогіки під час організації освітнього процесу в закладах вищої освіти. Заклад вищої освіти – це місце, де відбувається становлення професіонала та особистості. Інтеграція здобувачів вищої освіти з особливими освітніми потребами передбачає соціальну реабілітацію. Вважаємо, що музейна педагогіка сприятиме соціальній реабілітації здобувачів вищої освіти з ООП. Проведене опитування засвідчує, що використання засобів музейної педагогіки відповідають цілям законодавства України щодо розбудови інклюзивного середовища. Висновки. Для виконання завдань щодо створення та розвитку безбар’єрного простору, у тому числі освітнього, необхідні нові методи та засоби. Було проведено опитування, результати яких вказують, що засоби музейної педагогіки можуть стати інноваційними засобами під час соціальної реабілітації здобувачів вищої освіти. Перспективи подальших досліджень автор вбачає у більш детальному вивченні використання засобів музейної педагогіки під час соціальної реабілітації дітей та молоді з різними нозологіями у закладах освіти.