ҐЕНЕЗА ПИТАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ ВЗАЄМОДІЇ ЗАКЛАДУ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ І СІМ’Ї - СЕМЕНОВ, Олександр; СЕМЕНОВА, Наталія (Ввічливість. Humanitas, 2023)
Питання здійснення соціальної взаємодії є актуальним для ряду наук, існує різноманіття визначення цього поняття. проблема соціальної взаємодії між виховними інститутами і сім’єю має місце в історико-педагогічній спадщині зарубіжної та вітчизняної наук. Соціальна взаємодія – у нашому дослідженні трактується як процес взаємного впливу, співпраці між закладом дошкільної освіти і сім’єю, що характеризується двосторонньою діяльністю спрямованою на реалізацію поставленої мети: розвиток, виховання і навчання дітей. Вивчення наукового доробку дає підстави зауважити, що батьки, як головні вихователі, мають знати основні підходи і принципи її гармонійного розвитку і виховання дітей дошкільного віку. Сучасні педагоги співпрацюють з родинами у різних напрямах діяльності, реалізовуючи основні положення нормативно-законодавчих документів у галузі дошкільної освіти. У статті здійснено ретроспективний аналіз питання соціальної взаємодії закладу дошкільної освіти і сім’ї. Зокрема, здійснено аналіз даного питання у його історичному, психологічному та соціально педагогічному напрямках. А також виділено напрямки та форми роботи сім’ї та закладу дошкільної освіти, які сприятимуть успішній соціальній взаємодії цих двох соціальних інститутів.