СОЦІАЛЬНА РОБОТА ТА СОЦІАЛЬНА ДОПОМОГА СИРОТАМ В УКРАЇНІ В УМОВАХ ВІЙНИ - ПІДВАЛЬНА, Юлія (Ввічливість. Humanitas, 2023)
Дана стаття присвячена проблемі соціальної роботи та соціальної допомоги сиротам в Україні в умовах війни. У контексті збільшення кількості дітей, які залишилися без батьківського піклування внаслідок конфлікту на сході України, автори розглядають проблему забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, соціальною підтримкою та допомогою. У статті проаналізовано роль державних та громадських організацій у забезпеченні соціальної підтримки та допомоги дітям-сиротам в Україні. Описано проблему доступу до освіти, медичної допомоги та інших соціальних послуг для дітей-сиріт, а також звертають увагу на необхідність підтримки психологічного здоров’я таких дітей. У статті також описано програми та проекти, що реалізуються в Україні для покращення становища дітей-сиріт, такі як соціальна адаптація, соціально-психологічна реабілітація та розвиток альтернативних форм догляду за дітьми. Висвітлено, що соціальна робота та соціальна допомога сиротам в Україні є важливою проблемою, яка потребує координації зусиль держави та громадськості. Автори закликають до подальшого вдосконалення механізмів забезпечення дітей-сиріт соціальною підтримкою та допомогою в умовах війни. Зазначено, що уряд України прийняв ряд заходів для забезпечення соціальної підтримки дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у тому числі збільшення розміру державних допомог та відкриття центрів допомоги дітям в складних життєвих обставинах. Однак, в статті наголошується на тому, що необхідно проводити системну роботу з попередження причин, що призводять до того, що діти стають сиротами. Наприклад, це може бути робота з батьками, щоб допомогти їм зберегти опіку над дітьми, або надання соціальних послуг, які допоможуть сім’ям у вирішенні проблем. Отже, стаття розглядає проблему соціальної роботи та соціальної допомоги сиротам в Україні в умовах війни, а також надає інформацію про заходи, які приймаються для покращення становища дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Наприкінці, важливо наголосити на тому, що проблема сирітства в Україні в умовах війни потребує великої уваги та зусиль від усіх сторін. Необхідно забезпечувати дітям-сиротам належні умови для життя, навчання та розвитку, а також допомагати їм у реінтеграції. Багато з цих дітей пережили травми та стреси, які можуть вплинути на їхнє майбутнє життя. Тому потрібно розробити спеціальні програми психологічної підтримки та реабілітації для дітей-сиріт, які пережили війну.