ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ АНТИКОРУПЦІЙНОЇ КУЛЬТУРИ УКРАЇНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА В СИСТЕМІ СОЦІАЛЬНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ - МАТРОС, Ольга (Ввічливість. Humanitas, 2023)
Серед основних процесів сучасного суспільного розвитку більшість науковців виокремлюють глобалізаційні. Україна як одна з найбільших європейських держав, володіючи великим економічним та геополітичним потенціалом, не може залишатися осторонь світових тенденцій. Однак державним управлінцям, політикам і науковцям необхідно пам’ятати про численні перешкоди, які неодмінно супроводжують такі важливі для суспільства явища. І чи не найнебезпечнішою загрозою розвиткові суспільства нині є корупція. В українському суспільстві, на превеликий жаль, міцніють стереотипи толерантності щодо корупції та злочинності, пов’язаної з нею. У статті з’ясовано, що для зміни такого становища, формування антикорупційної свідомості громадян і посилення їх антикорупційної мотивації необхідне здійснення комплексу профілактичних заходів, зокрема виховного, навчального та інформаційного характеру та були спрямовані на роз’яснення громадянам сутності, небезпечності та усіх негативних наслідків корупції для суспільства, поширення серед громадян ідей нетерпимості до проявів корупції, формування високої антикорупційної правосвідомості та доведення переваг законослухняної поведінки тощо. Мета дослідження полягає у висвітленні та аналізі основних аспектів формування антикорупційної культури в українському суспільстві; визначені сучасних тенденцій профілактичної антикорупційної правосвідомості у системі соціального забезпечення. Методологія. Завдяки використанню методів аналізу, синтезу та узагальнення нормативно-правових актів та документів, встановлено, що важливим завданням на шляху запобігання та протидії корупції в Україні виступає формування антикорупційної культури та правосвідомості суспільства. Для вирішення цього завдання необхідною є системна діяльність за низкою основних напрямів. Результати і практичне значення. З’ясовано, що задля побудови та формування думки у масовій свідомості, що корупційні злочини завдають значної шкоди суспільству, доцільно розгорнути у вигляді довгострокової стратегії розвитку України, виробленої на основі суспільної згоди та закріпленої спеціальним законом, що має стати базовим документом для діяльності вітчизняного уряду. Наступним етапом наукового аналізу має бути детальний аналіз кожного напряму формування антикорупційної культури.