СЕКСУАЛЬНЕ ЗДОРОВ’Я ПІДЛІТКІВ: СПЕЦИФІКА РОБОТИ НЕДЕРЖАВНИХ ОРГАНІЗАЦІЙ - ГОРОБЧУК, Людмила (Ввічливість. Humanitas, 2023)
Сексуальне здоров’я – це фундамент для загального здоров’я і благополуччя людини. А підлітковий вік – сприятливий час для формування здорових звичок і здорового способу життя направлений, на покращення сексуального здоров’я, оскільки це період постійних фізичних, психологічних, емоційних та соціальних змін. В Україні упродовж останніх років складова профілактичної освіти, у тому числі профілактики сексуального здоров’я, стала значно ефективнішою: розробляються нові профілактичні програми та факультативні курси, зростає кількість педагогів, що проходять спеціальну підготовку, покращується забезпечення шкіл методичними матеріалами. Але воєнні дії росії в Україні поставили під загрозу здоров’я та безпеку підлітків і молоді. Стали більш видимими проблеми сексуального та репродуктивного здоров’я, порушення особистих кордонів, проблеми згоди та інфекційних захворювань. Питання, яке вимагає негайного вирішення, – це важливість попередження насильства, зокрема сексуального, що несе загрозу загальному здоров’ю наших дітей. Для покращення сексуального здоров’я підлітків потрібна системна робота багатьох інституцій. Заклади середньої освіти частково підіймають ці питання на уроках «Основи здоров’я» та факультативних курсах, але вони не мають єдиної комплексної системи з даного питання. Діяльність недержавних організацій, в більшості, спрямована на профілактику покращення сексуального здоров’я підлітків і має позитивні результати своєї роботи. Метою даної статті є вивчення сутності та ефективності роботи недержавних організацій України, що працюють у сфері покращення сексуального здоров’я підлітків; у з’ясуванні пріоритетних напрямів та форм їхньої діяльності. Авторкою статті проведено теоретичний аналіз діяльності неурядових організацій, що працюють у сфері профілактики та збереження сексуального здоров’я підлітків, з’ясовано напрями й методи їхньої роботи. Стаття розкриває важливість, актуальність та ефективність співпраці державних та недержавних установ та організацій у формуванні здорового способу життя і здоров’я підлітків, зокрема сексуального.