СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНА РОБОТА З ПІДЛІТКАМИ З АГРЕСИВНОЮ ПОВЕДІНКОЮ - ДІДИК, Наталія; СПІВАК, Віталій (Ввічливість. Humanitas, 2023)
У статті досліджено особливості соціально-психологічної роботи з підлітками з підвищеною агресивністю. Агресія – мотивована деструктивна поведінка, яка суперечить нормам і правилам існування людей у суспільстві, завдає об’єктам нападу фізичної та моральної шкоди. Агресивність часто зустрічається у підлітків через вікові та гормональні зміни, бажання самоствердитись, виявити самостійність та незалежність від батьків, влив оточення та сімейне виховання. За результатами діагностики, надмірно високий рівень агресивності притаманний для третини підлітків. Для подолання агресії у підлітків ефективною є соціальна профілактика − діяльність, спрямована на попередження виникнення та розвитку негативних соціальних явищ, соціальних проблем і проблем особистості. Ефективними формами соціальної профілактики агресивності підлітків є: тренінг, брейнринг, вікторини, презентації, бесіди, відеолекторії, ігри, конкурси, клуби взаємодопомоги, перегляд та аналіз відеофільмів, дискусія, арттерапія та ін. Ефективними засобами щодо зниження агресивності підлітків є: правова освіта (лекції, кінолекторії, відеолекторії, освітні програми, матеріали в ЗМІ, методика «рівний-рівному»); надання консультативної допомоги у вирішенні проблем; сімейне консультування і психотерапія, соціальний захист і представництво інтересів сімей; соціальний захист і реабілітація дітей; створення умов для змістовного проведення дозвілля (творчі гуртки та студії, спортивні секції, дозвіллєві заклади, конкурси, вуличні ігрові майданчики); соціально-психологічні тренінги (самопізнання, підвищення впевненості у собі, розвиток комунікативних навичок, вмінь вирішувати складні ситуації, формувати навички відповідальної поведінки); навчання на рівних (підготовка волонтерів, які будуть поширювати інформацію серед однолітків).