ДОНАТИНГ ЯК ФОРМА БЛАГОДІЙНОСТІ В КОНТЕКСТІ ВИРІШЕННЯ СУСПІЛЬНИХ ПРОБЛЕМ: ОСОБЛИВОСТІ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ВИКОРИСТАННЯ - КОТЕНКО, Олександр; КОРОЛЬ, Сергій; КІПЕНКО, Софія; КУЛИК, Софія (Ввічливість. Humanitas, 2023)
Метою статті є встановлення сутності донатингу як перспективної форми благодійної діяльності в Україні, а також обґрунтування його місця та ролі у вирішенні проблем в соціальній сфері. Стаття присвячена обґрунтуванню перспектив вирішення суспільних (в тому числі соціальних) проблем з використанням процедури «донатингу», а також доцільності його введення у законодавство України та професійну практику соціальних працівників. Проаналізовано Закон України №5073-VI «Про благодійну діяльність та благодійні організації», приділено увагу поняттю благодійна діяльність та її видам, порядку публічного збору благодійних пожертв та спроб створення законодавчого підґрунтя донатингу. Так, Стаття 7 Закону №5073- VI може бути доповнена положеннями про донати та донатинг з відповідним формулюванням цих визначень у Статті 1 даного Закону. Особливу увагу у статті приділено визначенню суті понять «донат» та «донатинг», характеристиці їх особливостей та специфічних рис, функціональних обмежень та визначенню його ролі у досягненні суспільних цілей, а саме через месенджери та соціальні мережі. Проаналізовано підходи до розуміння концепцій «донат» та «донатинг» відчизняних та закордонних науковців, а також інформаційних порталів та електронних словників, зокрема: Dictionary.com, Wikipedia.org, Vocabulary.com, Oxford WordPower Dictionary, Новий українсько-англійський тощо. Крім того, запропоновано робочий проект забезпечення юридичного супроводу для організаторів донатингу. Зазначено, що донатинг має ряд специфічних особливостей, недостатня увага до яких перетворить його на існуючий механізм публічного збору благодійних пожертв та зведе на «ні» основну перевагу – швидкість реагування донатерів. Практика показала, що з використанням донатингу можна за лічені години та дні збирати значні суми коштів, збір яких при інших видах благодійної допомоги займав би тижні чи місяці. Крім того, така діяльність, може стосуватися виключно фізичних осіб, оскільки донатинг не може передбачати складної процедури діловодства та бухгалтерського обліку.