СОЦІАЛЬНА РОБОТА З СІМ’ЯМИ, ЯКІ ВИХОВУЮТЬ ДИТИНУ З ІНВАЛІДНІСТЮ У ТЕРИТОРІАЛЬНІЙ ГРОМАДІ - СПІРІНА, Тетяна; ДОРОФІНА, Марія (Ввічливість. Humanitas, 2023)
Одним із основних пріоритетів державної політики є забезпечення потреб сімей, які виховують дитину з інвалідністю, створення умов для її всебічного розвитку, адже у сім’ї задовольняються потреби в емоційній підтримці, безумовній любові, безпеці. Науковці звертають увагу на значення сім’ї як середовища для життя, розвитку та виховання дитини з інвалідністю, оскільки для неї сім’я є першим і важливим соціальним оточенням. Родина є своєрідною соціальною системою з особливими взаємозв’язками і взаємостосунками, які потребують міждисциплінарного підходу у роботі фахівця. Поява дитини з інвалідністю у сім’ї впливає на міжособистісні відносини між членами сім’ї і на комунікацію родини із соціальним оточенням загалом. Сім’я, яка виховує дитину з інвалідністю має бути повноцінно включена у загальний соціальний процес, оскільки і батьки, і дитина з інвалідністю мають свої потреби, життєві пріоритети, право на духовний розвиток, відпочинок тощо. У статті зазначено проблеми українських сімей, що виховують дитину з інвалідністю та акцентується увага на важливості комплексної допомоги таким сім’ям. Підкреслено роль соціального працівника у вирішенні проблем сімей, що мають дітей з інвалідністю. Особливості сім’ї, яка виховує дитину з інвалідністю визначаються особистісними якостями і батьків, і дитини, характером взаємостосунків між ними, закритістю сім’ї, дефіцитом соціальної комунікації, відсутністю працевлаштування одного із батьків, статусом дитини з інвалідністю у родині. Важливою умовою соціальної роботи з такими сім’ями є організація і проведення соціальної реабілітації, розробка індивідуальної програми соціальної реабілітації дитини з інвалідністю, що сприятиме розширенню можливостей i сім’ї, і дитини. Така програма, при активному включенні у процес батьків, розробляється міждисциплінарною командою. Під час впровадження соціально-реабілітаційної програми соціальний працівник має обговорити з батьками невдачі та позитивні результати, провести роботу з фахівцями міждисциплінарної команди щодо допомоги сім’ям у подоланні складнощів.