ПІДГОТОВКА СОЦІАЛЬНОГО ПРАЦІВНИКА ДО СТВОРЕННЯ ДОСТУПНОГО СЕРЕДОВИЩА В СИСТЕМІ ОБ’ЄДНАНОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ - УДИЧ, Зоряна; ШУЛЬГІНА, Лілія (Ввічливість. Humanitas, 2023)
Метою статті є висвітлення особливостей підготовки соціального працівника до створення доступного середовища в системі об’єднаної територіальної громади. Визначено, що основним завданням сучасної підготовки соціальних працівників є створення доступного середовища в системі об’єднаної територіальної громади. Виявлено, що формування професійних умінь, навичок та компетенцій майбутнього соціального працівника сприятимуть побудові особистісних траєкторій навчання на основі особистісного профілю інклюзивної компетентності та відповідності сучасним вимогам та особистому професійному вектору розвитку. З’ясовано, що одним із пріоритетів підготовки соціальних працівників до створення доступного середовища в системі об’єднаної територіальної громади є впровадження особистісно орієнтованого підходу до освіти. Встановлено, що підготовка соціальних працівників до створення доступного середовища в системі об’єднаної територіальної громади передбачає кілька етапів: мотивація та емоційне бажання виконувати свої обов’язки в системі громадського центру; вміння спілкуватися з різними категоріями об’єднаної територіальної громади. Визначено, що соціальні працівники, яким необхідно працювати над створенням доступного середовища в системі об’єднаної територіальної громади, вносять когнітивне поглиблення в процес організації різних типів організацій з урахуванням можливостей жителів об’єднаної територіальної громади. Визначено, що суб’єктами процесу формування підготовки створення доступного середовища в системі об’єднаної територіальної громади є педагоги, психологи, лікарі, медичний персонал, діти та батьки. Виділено умови підготовки майбутніх соціальних працівників до створення доступного середовища в системі об’єднаної територіальної громади. Встановлено, що методика підготовки майбутніх соціальних працівників включає чотири етапи: пропедевтичний, теоретико операційний, продуктивний та рефлексивно-оцінний.