ВПЛИВ ВОЛОНТЕРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ НА ПРОФЕСІЙНЕ СТАНОВЛЕННЯ МАЙБУТНІХ СОЦІАЛЬНИХ ПРАЦІВНИКІВ - ГУЦУЛЯК, Лідія (Ввічливість. Humanitas, 2023)
У статті проаналізовано вплив волонтерської діяльності на професійне становлення майбутніх соціальних працівників. На основі аналізу наукової літератури розглянуто сутність синонімічних понять «волонтерство», «волонтерська діяльність» та «волонтерський рух». Зазначено, що волонтерство виступає першочерговим елементом та основою розвитку професійної соціальної роботи. Ця форма діяльності є надзвичайно важливою для розвитку особистості та підготовки майбутніх соціальних працівників, адже надає їм можливість отримати практичний досвід, розвинути соціальну компетентність, а також культивувати міжособистісні навички, які є необхідними для успішної професійної діяльності у соціальній сфері. Авторкою наголошено, що волонтерська діяльність допомагає майбутнім соціальним працівникам розширити свій світогляд на різноманітні соціальні проблеми та виклики, які існують у суспільстві; сприяє формуванню професійних цінностей, таких як справедливість, повага до людської гідності, толерантність та відповідальність; дозволяє побачити реальні обличчя соціальних проблем; дає змогу отримати цінний досвід у сфері управління та розвинути навички, які є необхідними для ефективного функціонування у професійній діяльності; допомагає знайти своє покликання та визначити напрямок своєї професійної діяльності; дозволяє побудувати корисні зв'язки у сфері соціальної роботи; може стати вагомим плюсом при пошуку роботи у соціальній сфері. Вказано, що волонтерська діяльність у соціальній сфері є не тільки шляхом до власного розвитку, а й важливим інструментом для покращення якості життя та підтримки тих, хто потребує допомоги. Волонтерство відкриває двері до багатогранного та важливого світу соціальної роботи, де допомога і підтримка стають головними завданнями, а власний внесок може змінити життя людей до кращого.