ОРГАНІЗАЦІЯ ПРАКТИКИ ЗДОБУВАЧІВ ЗА ОСВІТНЬО-ПРОФЕСІЙНИМИ ПРОГРАМАМИ ПЕРШОГО (БАКАЛАВРСЬКОГО) РІВНЯ ВИЩОЇ ОСВІТИ СПЕЦІАЛЬНОСТІ 231 СОЦІАЛЬНА РОБОТА - ДЕНИСЮК, Олена; ЛЕХОЛЕТОВА, Марина; САПІГА, Світлана (Ввічливість. Humanitas, 2023)
Аналіз сучасних тенденцій розвитку спеціальності 231 Соціальна робота, потреб ринку праці та особливостей надання соціальних послуг у зв’язку з пандемією COVID-19 та воєнним станом в країні, зумовили до необхідності перегляду та оновлення змістової складової практики здобувачів, опанування ними новими навичками, технологіями. Метою статті є схарактеризувати особливості організації практики здобувачів за освітньо-професійними програмами першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 231 Соціальна робота в Київському університеті імені Бориса Грінченка. У статті визначено відповідальність сторін за організацію та проведення практики здобувачів і форми їх взаємодії. Схарактеризовано види практики відповідно до освітніх програм «Соціальна робота», «Соціальна педагогіка» та «Соціальна адвокація»: навчальна, виробнича, виробнича (стажерська) практики. Описано алгоритм організації, умови проведення практики, тривалість, критерії оцінки. На думку авторів статті, під час підготовки майбутніх соціальних працівників важливо змістити акцент з накопичення знань до формування умінь діяти на практиці, використовуючи набуті теоретичні знання. Це можливо за рахунок розв’язання конкретних завдань практики здобувачами у процесі вивчення навчальних дисциплін, що сприяє формуванню системи професійних умінь майбутніх фахівців, цілісному уявленню про особливості соціальної роботи з різними отримувачами соціальних послуг.