РОЗВИТОК СОЦІАЛЬНОЇ ЗГУРТОВАНОСТІ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ - ЛЯХ, Тетяна; СПІРІНА, Тетяна; КОВТУН, Євгеній (Ввічливість. Humanitas, 2023)
Створюючи можливості для становлення й розвитку територіальної громади, виникає питання щодо соціальної згуртованості, адаптивності, гнучкості та стійкості її мешканців, формування середовища толерантності та прийняття різноманітності, а надто, у громадах, які приймають внутрішньо переміщених осіб після 24 лютого 2022 року, вироблення ідеологічних, політичних, етичних, морально-ціннісних орієнтирів задля мобілізації зусиль членів громади. У методичному посібнику з розробки індикаторів соціальної згуртованості, Рада Європи визначає її як спроможність соціального середовища забезпечити можливості для всебічного розвитку, задоволення власних потреб, справедливий доступ до наявних ресурсів, матеріальну забезпеченість, повагу до людської гідності та прийняття різноманітності, особисту та колективну відповідальність. Основні теорії сучасної соціальної роботи ґрунтуються на покращенні якості життя кожного члена територіальної громади. І, саме, соціальна інклюзія та поступове збільшення участі мешканців територіальної громади у прийнятті відповідальних рішень може забезпечити подолання соціальної несправедливості, виключення людини з певної системи соціальних відносин, упереджень, дискримінації та подальша активна адаптація й позитивна соціалізація, формування резилієнсу, тобто здатності отямитися після життєвих негараздів, нещасних випадків травм. Повномасштабне вторгнення росії на територію України, окупація, важка соціальна, політична, економічна ситуація в країні призводить до зниження рівня життя членів територіальної громади та соціального благополуччя сімей з дітьми, які потребують негайної допомоги. У статті автори наголошують, що саме соціальні працівники мають мотивувати, надихати членів територіальної громади до самостійного прийняття ефективних та виважених рішень та, найважливіше, усвідомлювати відповідальність за результати й наслідки таких дій. Важливо наголосити, що соціальні працівники не мають жодних переваг та привілеїв, а здійснюють свою діяльність на засадах рівності й партнерства. Важливо наголосити, що для сучасної соціальної роботи важливим є наснаження, що сприяє соціальній згуртованості територіальної громади та активізації її мешканців задля участі в прийнятті важливих та ефективних рішень.