ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНА ДІЯЛЬНОСТЬ УСТАНОВ СОЦІАЛЬНОЇ СФЕРИ: ПРАВОВИЙ АСПЕКТ - ПЕТРОВИЧ, Валерій; ПЕТРОВИЧ, Ігор (Ввічливість. Humanitas, 2023)
В сучасних умовах розбудови інформаційного суспільства, стрімкого впровадження інформаційно-комунікаційних технологій формуються новітні суспільні відносини у різних сферах життєдіяльності людини. У статті встановлено, що оскільки потреби суспільства постійно зростають, то вимогою часу є розробка та впровадження якісно нових соціальних послуг у сфері соціального забезпечення. Відповідно все це потребує нових форм комунікації, які характеризуватимуться ще більшою оперативністю, відкритістю, прозорістю, ефективністю та якістю. Зазначено, що система державного регулювання соціальної сфери та впровадження нових інструментів цифрового врядування включає в себе формування законодавчої бази та ефективне втілення законів у діяльності установ, що здійснюють надання соціальних послуг для задоволення потреб населення, соціального захисту кожної людини, створюють та забезпечують оптимальний доступ до основних інформаційних ресурсів через автоматизовані інформаційні системи та канали їх реалізації. Метою дослідження є характеристика правового забезпечення інформаційно-комунікаційної діяльності установ соціальної сфери. Наголошено, що електронні комунікації відіграють значну роль у повсякденному житті кожної людини та є невід’ємною частиною функціонування інформаційного простору. В епоху всеохоплюючої «діджиталізації» в Україні на законодавчому рівні внормовано електронний формат взаємодії суб’єктів відносин, пов’язаних з електронним документообігом. Проте, звісно, законодавча база повинна постійно удосконалюватися, щоб відповідати сучасним потребам та вимогам суспільства. Для вирішення проблем щодо оновлення державного регулювання відносин у соціальній сфері необхідно зосередити головну увагу на вдосконаленні та гармонізації нормативно-правової бази використання цифрових заходів взаємодії у процесі діяльності установ соціальної сфери та громадянами.