АДАПТАЦІЯ МІГРАНТІВ: ГЕНЕЗА СОЦІОЛОГІЧНИХ ТЕОРІЙ ТА КОНЦЕПЦІЙ - ПЛЮЩ, Валентина (Ввічливість. Humanitas, 2023)
Стаття присвячена теоретичному аналізу та систематизації соціологічних концепцій соціокультурної адаптації міґрантів до іншокультурного середовища в рамках соціології міжнародної міґрації. Проаналізовано головні теоретичні підходи дослідників адаптації мігрантів до іншокультурного середовища від початку XX століття до сьогодення. Розглянуто теорії прямої асиміляції, сегментної асиміляції, культурного плюралізму (мультикультуралізму) та етнічно-расової стратифікації. Теорія прямої асиміляції передбачає, що новоприбулі міґранти слідують поступовій адаптаційній конвергенції з приймаючим суспільством. Теорія сегментної асиміляції підкреслює, що міґранти та їхні нащадки асимілюються з різними сегментами приймаючого суспільства. Теорія етнічно-расової стратифікації підкреслює соціальне розмежування імміґрантських груп за етнічною чи расовою ознакою, що безпосередньо впливає на рівень адаптації цих груп до приймаючого суспільства. Теорія мультикультуралізму передбачає досягнення соціокультурної єдності між мігрантами та приймаючим суспільством через взаємоповагу до відмінностей представників інших культур. Наголошується, що не дивлячись на значну кількість існуючих теорій адаптації мігрантів, наразі в соціологічному дискурсі не існує єдиної, узгодженої теорії адаптації міґрантів до іншокультурного середовища. Аналіз релевантної літератури свідчить про те, що повного розуміння адаптації міґрантів до приймаючого середовища неможливо досягти, покладаючись на інструментарій лише однієї теорії або одного рівня аналізу. Швидше, складна, багатогранна природа процесу адаптації мігрантів вимагає об’єднання різноманітних теорій та рівнів аналізу, що може слугувати перспективним напрямком подальших соціологічних досліджень в цій царині.