ОСВІТНЯ ПОСЛУГА ЯК ЧИННИК ІНТЕГРАЦІЇ РОМСЬКИХ НАЦІОНАЛЬНИХ МЕНШИН ДО НОВИХ СОЦІОКУЛЬТУРНИХ УМОВ - ПОЛІВКО, Лариса (Ввічливість. Humanitas, 2023)
Освіта є важливим складником для розвитку будь-якої держави, а освітні послуги є ключовим елементом, що цьому сприяють. Кожен громадянин має право отримати загальносередню освіту, а от вища освіта є окремим вибором кожного та не є обов’язковою. Українське законодавство максимально сприяє тому, аби всі діти мали доступ до якісної освіти. Враховуючи специфіку ромської спільноти, освіта серед таких осіб не є популярною та інколи лишається поза контекстом розвитку дітей, адже для ромів інколи першочерговими потребами є інші побутові питання, які їм доводиться вирішувати. Відповідно постає потреба у залученні більшої кількості дітей ромської національності до освітнього процесу. Насамперед така потреба виникає через майбутню можливість бути реалізованим у суспільстві та задля створення власного відповідного життя. Стаття є дослідженням особливостей надання освітніх послуг як чинника інтеграції ромських національних меншин до нових соціокультурних умов. Наголошено, що на сучасному етапі, освітній рівень серед ромів залишається низьким у порівнянні з іншими національними спільнотами водночас доведено, що невисокий освітній рівень батьків, власне, і є наслідками низької успішності ромських дітей. Відповідно у статті розкриваються особливості змісту поняття «освітня послуга», виділяються ключові характеристики. Розкрито специфіку отримання освіти дітьми ромської національності, охарактеризовано аналітичну статистику щодо кількісних показників в отриманні такої послуги. Вказано на важливу роль держави та приватних інститутів (фондів, громадських організацій) в організації надання якісних освітніх послуг різним категоріям громадян, у тому числі, ромським національним спільнотам. Виокремлено шляхи залучення дітей ромської національності до участі в навчальному процесі з метою їхньої інтеграції до нових соціокультурних умов.