РОЗРОБКА СОЦІАЛЬНИХ ПРОЄКТІВ ЯК ВИД ДІЯЛЬНОСТІ СОЦІАЛЬНИХ ПРАЦІВНИКІВ - ШВЕД, Ольга (Ввічливість. Humanitas, 2023)
В Україні, особливо зараз, під час війни, а також після неї, є і буде багато соціальних проблем. Соціальні працівники, які працюють в громадах, в державних та неурядових організаціях, можуть вирішувати проблеми клієнтів за допомогою проєктів. Саме вони, як ніхто інший, розуміють проблеми своїх клієнтів, але часто не мають фінансових та інших ресурсів для їх вирішення або допомоги. Після створення громад з’явилась можливість отримувати фінансування для вирішення проблем не тільки специфічних груп, але й громад, і саме соціальні представники громад можуть створювати та втілювати в життя соціальні проєкти. Всі ми плануємо своє життя, мріємо і пробуємо власними проєктами мрії перетворювати в дійсність. Так само і соціальні проєкти – це наші мрії, бачення, планування – як зробити життя певних людей кращим. В статті дається пояснення, що є соціальним проєктом. Сучасна література дає знання з написання бізнес-проєктів, але існують певні відмінності між бізнесовими та соціальними проєктами, і вони представленні в даній статті. Також в даній статі представлені нагальні проблеми, які існують в даний час в Україні, на що направляти зусилля. В статті надані рекомендації для підбору ресурсів та складання бюджету, бо це є важливою частиною проєктної заявки, але саме в них часто роблять помилки. Корисним є представлений зразок плану виконання проєкту, який допоможе і команді проєкту і донорам побачити майбутній проєкт в дії та часі. Донори та спонсори мають певні вимоги та форми, які необхідно заповнити для отримання фінансування, але всі перелічені в статті складові входять до написання проєктної заявки, тому їх опис є в ажливим при написанні проєкту. Опис складових соціального проєкту є корисним не тільки тим, хто хоче долучитись до написання проєктів, але й викладачам і студентам, які вивчають дисципліни, дотичні до планування або виконання проєктів.