КОМПЛЕКСНА: СОЦІАЛЬНА, ПСИХОЛОГІЧНА, ПРОФЕСІЙНА ТА ТРУДОВА РЕАБІЛІТАЦІЯ ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ: З ДОСВІДУ КИЇВСЬКОГО МІСЬКОГО ЦЕНТРУ СОЦІАЛЬНОЇ, ПСИХОЛОГІЧНОЇ, ПРОФЕСІЙНОЇ ТА ТРУДОВОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ «АСКОЛЬД» - ВЕРБОВСЬКА, Оксана; КРАВЧЕНКО, Оксана (Ввічливість. Humanitas, 2023)
Узагальнення практичного досвіду діяльності Київського міського центру соціальної, психологічної, професійної та трудової реабілітації «Аскольд» дозволила з’ясувати, що комплексна: соціальна, психологічна, трудова та професійна реабілітація є дієвим інструментом інтеграції осіб з інвалідністю у всі сфери життя. Важливе значення, з точки зору ефективності впливу на особистість як цілісний соціальний, психологічний, фізіологічний та функціональний об’єкт, має комплексність застосовуваних методів і видів реабілітації з одночасним урахуванням індивідуальних особливостей людини, інтересів, здібностей, які орієнтовані на подолання соціальної ізоляції осіб з інвалідністю, підвищенню їх фізичної активності, соціальної адаптації, самопізнання, психологічного відновлення та вміння входження в ресурсні стани. Варто зазначити, що трудова та професійна реабілітація є провідним інструментом інтеграції осіб з інвалідністю у всі сфери життя. Зокрема, опрацьовано такі види робіт з працетерапії: столярні; слюсарні; картонажно-палітурні; плетіння (виготовлення сіток, гамаків, виробів з лози, соломи); художньо-прикладні (випилювання лобзиком, випалювання, різьблення по дереву, вишивка, виготовлення штучних квітів); художні (малювання, ліплення, фотографія, аплікація, оригамі); догляд за рослинами; догляд за тваринами (кіньми, великою і дрібною рогатою худобою, свиньми, кролями, птахами тощо) з метою проведення зоотерапії або анімалотерапії; швейні; господарські (із самообслуговування: приготування їжі, миття посуду, прання білизни); прибирання своїх житлових кімнат, невеликий господарський ремонт; робота з комп’ютером. За результатами опрацювання було розроблено 32 річні програми занять за різними напрямками, які включають в себе теоретичну та практичну частини (Аматорська театральна студія «Контакт», Ароматерапія, Гарденотерапія, Екологія мегаполісу, Етика та естетика, Інклюзивний туризм в умовах Київського зоопарку, Казкотерапія, Кінотерапія, Кулінаротерапія, Музикотерапія, Навички корисного життя, Навчання основним соціальним навичкам, Нейрогімнастика, Онлайн екскурсії Україною, Основи моделінгу;, Основи професійної орієнтації. Індустріальний туризм, Основи професійної орієнтації. Тестування, Основи Тік-Ток, Основи фінансової грамотності, Пісочна терапія, Профінформування. Гід по навчальним закладам міста Києва, Профінформування. Гід по професіям «Гардероб професій», Профорієнтаційний тренінг, Рукоділля, Скандинавська хода, Соціальна терапія, Фотополювання, Цивільний захист, Цифрова грамотність, Школа красномовства, Mindfulness, Soft skills). У результаті впровадження цих програм виявлено такі реабілітаційні ефекти: соціальний ефект; психологічний; професійний; просвітницький; трудовий ефект; покращення фізичного здоров’я. Вказані реабілітаційні ефекти сприяють відновленню побутових, соціальних та трудових навичок і як результат зростає показник якості життя, адже людина здатна відчути свою самостійність та незалежність.