МЕТОДИ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ ЯК СКЛАДОВА УСПІШНОЇ ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ СОЦІАЛЬНОГО ПРАЦІВНИКА - КАРПЕНКО, Олена (Ввічливість. Humanitas, 2023)
У статті окреслено методи наукової галузі «соціальна робота», представлено особливості їх практичного впровадження щодо різних категорій клієнтів; розкрито теоретичні аспекти становлення та впровадження методів соціальної роботи у вітчизняній і світовій практиці. Наукова галузь «соціальна робота» існує в світі більше ста років. Протягом цього часу було вивчено та визначено основні принципи та методи цієї галузі. Однак, до цього часу існують проблемні питання, пов'язані з зародженням соціальної роботи як науки та особливостями надання соціальної допомоги різним категоріям населення. Поняття «соціальна робота» може мати широке та вузьке розуміння. У широкому розумінні соціальна робота включає в себе всі види діяльності, спрямовані на допомогу людям у складних життєвих ситуаціях та вирішення соціальних проблем. У вузькому розумінні соціальна робота є самостійною науково-практичною дисципліною, яка вивчає соціальні проблеми та розробляє ефективні методи їх вирішення. Таким чином, соціальна робота є важливою науковою галуззю, яка має свої особливості та методи дослідження. Протягом багатьох років проводилися наукові дослідження та розроблялися методи роботи з різними категоріями клієнтів. Однак, існують проблеми, які потребують подальшого вивчення та вирішення. Виникнення та розвиток різних груп методів соціальної роботи є результатом багатогранного процесу. Соціальна робота як професійна діяльність розвивалась разом із змінами в суспільстві, зокрема зі зміною соціально-економічних умов. Розкриття соціально-економічних чинників, які сприяли виникненню та розвитку різних груп методів, дає змогу краще зрозуміти їх сутність та ефективність. Специфіка соціальної роботи як професійної діяльності полягає в тому, що вона спрямована на підтримку та розвиток якісного життя людей, допомогу у вирішенні соціальних проблем. Зроблено висновки, що оскільки соціальна робота спрямована на вирішення соціальних проблем та надання підтримки людям, то зміни в соціальній структурі та політиці мають великий вплив на її ефективність. Таким чином, співпраця між соціальними працівниками, науковцями, урядовими організаціями та громадськістю вимагає впровадження нових методів соціальної роботи у практику та професійну діяльність, необхідністю обміном, досвідом та знаннями, а також прийняття рішень щодо ефективної соціальної політики.