ОСОБЛИВОСТІ ВЕДЕННЯ ДОКУМЕНТАЦІЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ТА ПРОЦЕСУ НАДАННЯ СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ З ДОГЛЯДУ ЛЮДЯМ ПОХИЛОГО ВІКУ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - СТЕПАНЕНКО, Вікторія (Ввічливість. Humanitas, 2023)
У статті людей похилого віку розглянуто як одну з найбільш вразливих категорій населення, яка в умовах воєнного стану потребує особливої підтримки і стикається з цілою низкою фізіологічних, психологічних і соціальних проблем. Зазначено, що одне із основних завдань сфери соціального захисту в таких умовах полягає в тому, щоб забезпечення громадян похилого віку відповідною підтримкою було своєчасним, доступним і якісним. Види догляду за людьми похилого віку (догляд вдома; догляд стаціонарний; денний догляд; паліативний догляд) представлено згідно з Класифікатором соціальних послуг. Наголошено, що кожна із цих соціальних послуг є стандартизованою і в умовах воєнного стану має певні особливості, зокрема висуваються спеціальні вимоги до змісту, обсягу, умов, порядку і ведення документації організації та процесу надання соціальних послуг з догляду людей похилого віку. Звернено увагу на спрощення критеріїв отримання і надання соціальних послуг з догляду в умовах воєнного стану: можливість залучення до надання послуг працівників і волонтерів, які не мають документів, що підтверджують їхній фаховий рівень; розширення можливостей для людей похилого віку отримувати соціальні послуги з догляду, в тому числі в процесі їх влаштування до інтернатного закладу для догляду в стаціонарних умовах; підготовка мінімального пакету документів для надання послуг з догляду людям похилого віку екстрено (кризово). Зазначено, що для отримувачів соціальних послуг з догляду достатньо лише письмового або усного звернення, що може бути у формі таких документів, як заява від людини похилого віку, заява від законного представника, повідомлення уповноваженої особи органу опіки та піклування. Для надавачів соціальної послуги документом, який складається за результатами оцінки, є акт про надання повнолітній особі соціальних послуг екстрено (кризово). Зроблено акцент на клієнтоцентрованому підході до кожного клієнта похилого віку під час надання соціальних послуг з догляду, зокрема щодо строків їх надання, які визначаються для кожного клієнта індивідуально. Звернено увагу, що надання соціальної послуги з догляду екстрено (кризово) людям похилого віку не передбачає складання індивідуального плану та укладання договору, однак така процедура передбачена у разі наявності потреби продовжити її надання.