ІННОВАЦІЙНІ МЕТОДИ РОЗВИТКУ SOFT SKILLS У МАЙБУТНІХ СОЦІАЛЬНИХ ПРАЦІВНИКІВ У ЗАКЛАДІ ВИЩОЇ ОСВІТИ - ТКАЧУК, Юлія (Ввічливість. Humanitas, 2023)
Стаття присвячена проблемі розвитку соціальних навичок (soft skills) у майбутніх соціальних працівників. Прогресуючий інформаційно-комунікативний розвиток світового співтовариства, активне упровадження робототехніки у всі сфери суспільного життя у ХХІ столітті, збільшення кризових ситуацій у різних соціальних групах України через військову агресію рф у нашу країну детермінують нові підходи до сучасної підготовки майбутніх соціальних працівників у закладах вищої освіти. Поряд з професійною компетентністю на перший план виступає вимога наявності у фахівця кваліфікованих соціальних навичок (soft skills). Метою нашого дослідження є виділення та характеристика інноваційних методів розвитку soft skills у майбутніх соціальних працівників у закладі вищої освіти. Методи дослідження: теоретичні – аналіз педагогічних джерел з досліджуваної проблематики, вивчення освітніх програм українських закладів вищої освіти зі спеціальності «Соціальна робота», узагальнення та систематизація даних щодо розвитку соціальних навичок у студентів під час навчальної та позанавчальної діяльності; емпіричні – анкетування. Вибірку дослідження склали 78 студентів бакалаврського (63 студенти) та магістерського рівня (15 студентів) з 9 закладів вищої освіти. Проведене анкетування засвідчило, що майбутні соціальні працівники надають перевагу методам розвитку soft skills з використанням освітніх веб-сервісів та онлай-платформ. Проаналізувавши інноваційні методи: тренінг, воркшоп, кейс-метод, брейнстормінг, метод проектів, коучинг, дійшли висновку про доцільність інтегративного їх впровадження в освітній процес закладу вищої освіти. Жоден з методів не можна вважати універсальним: кожен з них у певних ситуаціях дає різні результати і це необхідно враховувати під час постановки завдання щодо розвитку (удосконалення) тих чи інших soft skills.