ВИВЧЕННЯ ЗАРУБІЖНОГО ДОСВІДУ РЕАЛІЗАЦІЇ СОЦІАЛЬНИХ ПРОЄКТІВ І ПРОГРАМ ІЗ ПРОФІЛАКТИКИ ВІЛ/СНІДУ - ШВЕД, Ольга; КАРПЕНКО, Олена (Ввічливість. Humanitas, 2023)
Розглянуто проблему профілактики ВІЛ/СНІДу шляхом вивчення закордонних соціальних проєктів і програм як елементу їх впровадження та формування професійних умінь у майбутніх соціальних працівників. Розкрито сутність поняття «профілактика ВІЛ/СНІД»; досліджено особливості профілактичного процесу, який спрямований на формування та розвиток самоосвітньої діяльності щодо запобігання ВІЛ/СНІД. Визначено умови успішної реалізації профілактичних соціальних проєктів і програм у практиці різних країн. Наведено нормативно-правові документи з питання профілактики ВІЛ/СНІДу. Проаналізовано сучасну епідемічну ситуацію щодо розповсюдження ВІЛ/СНІДу в Україні та стан профілактичної роботи щодо запобігання поширенню захворювання. Розглянуто досвід і перспективи застосування інтерактивних і тренінгових психолого-педагогічних технологій для реалізації профілактичних проєктів, програм і заходів щодо запобігання ризикової поведінки молоді та підвищення ефективності засвоєння знань з превентивної освіти. Наведено програми та схематичний виклад профілактичних заходів в США, Великобританії, Швейцарії стосовно розповсюдження ВІЛ-інфекції та СНІДу. Розглянуто медичну та соціальну значущість ВІЛ-інфекції, а також сутність політики України в галузі боротьби з нею. Викладено відомості щодо епідемії ВІЛ-інфекції/СНІДу в глобальному масштабі. Проаналізовано епідеміологічні особливості розповсюдження та рушійних сил епідеміологічного процесу ВІЛ-інфекції в державі. Розглянуто питання методології соціального моніторингу (СМ), технології його реалізації, методи оцінки ефективності соціальних програм/проектів. Описано методи та прийоми планування СМ, спрямованого на допомогу в реалізації даних програм, зокрема, у сфері охорони здоров'я. Розкрито соціальні аспекти поширення епідемії ВІЛ/СНІДУ в Україні. Виявлено передумови та фактори розвитку пандемії СНІДу, розглянуто соціальні та економічні наслідки даного явища. Досліджено динаміку та регіональні особливості поширення епідемії серед населення України, визначено найбільш вразливі до ВІЛ-інфекції категорії. Представлено офіційні статистичні дані про поширення ВІЛ-інфекції/СНІДу. Висвітлено питання діагностики, лікування та профілактики захворювання, визначено порядок проведення медичного обстеження з метою виявлення ВІЛ-інфекції. Проаналізовано основні положення вітчизняного законодавства у сфері боротьби з ВІЛ/СНІД, розглянуто державну політику України щодо його профілактики та соціальні права інфікованих осіб.