СЕКСУАЛЬНЕ НАСИЛЬСТВО НАД ДІТЬМИ ЯК СОЦІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНА ПРОБЛЕМА - ГОРОБЧУК, Людмила (Ввічливість. Humanitas, 2024)
Проблема сексуального насильства над дітьми стосується кожного громадянина України. Існування даної проблеми наразі визнано українським суспільством, багато фахівців стверджують про необхідність здійснення комплексу послідовних заходів щодо удосконалення системи попередження, виявлення та подолання цього явища. Багатьма вченими досліджені та описані причини сексуального насильства над дітьми, але мало хто пов’язує дані фактори з відсутністю у людей знань з тематики сексуальної освіти. Дана стаття описує дослідження, які стосуються сексуального насильства над дітьми та сексуальної освіти. Зокрема, це Всеукраїнське дослідження «Громадська думка з питань насильства стосовно дітей», що проводилось Київським міжнародними інститутом соціології на замовлення проєкту Ради Європи «Зміцнення та захист прав дітей в Україні» за фінансування Уряду Норвегії; дослідження про обізнаність та ставлення батьків і вчительства до комплексної сексуальної освіти у партнерстві з Дослідницькою агенцією Info Sapiens на замовлення Фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA) та за підтримки Міністерства освіти та науки України; дослідження щодо проблеми сексуального насильства над дітьми та їхньої сексуальної експлуатації в Інтернеті, яке провела Міжнародна благодійна організація «Служба порятунку дітей» з ініціативи уповноваженого Президента України з прав дитини Миколи Кулеби. Завдяки цим дослідженням можна прослідкувати зв'язок між причинами виникнення сексуального насильства над дітьми та необізнаністю злочинців у тому, що дитина – це повноцінна особистість. Дитина має права, особисті кордони та право на прояв своїх емоцій – теми, які входять до курсу комплексної сексуальної освіти. Для розкриття сутності сексуального насильства над дітьми в статті схарактеризовані причини виникнення цієї проблеми і їх вплив на дитину. Сексуальне насильство має далекосяжні наслідки для дітей. Вони можуть виявлятися у психологічних проблемах, втраті довіри до дорослих, соціальній ізоляції, проблемах з адаптацією в суспільстві та інших негативних наслідках, які впливають на якість їхнього життя. Отже, потрібно вже сьогодні впроваджувати в закладах загальної середньої освіти комплексну сексуальну освіту , яка відіграватиме ключову роль у запобіганні цього явища та забезпеченні безпеки та добробуту дітей у сучасному суспільстві.