ВПЛИВ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОЇ СИТУАЦІЇ В УКРАЇНІ НА РОБОТУ НАЦІОНАЛЬНОЇ «ГАРЯЧОЇ ЛІНІЇ» ДЛЯ ДІТЕЙ ТА МОЛОДІ - ДУНЕБАБІНА, Олена; ШВЕД, Ольга; ЛЕВЧЕНКО, Катерина (Ввічливість. Humanitas, 2024)
Війна росії проти України вплинула і на дітей. Діти страждають, бо вони морально не готові сприйняти події, пов’язані з війною: смерті, переїзди, нове оточення, нові країни, психологічне напруження в сім’ї, втрати близьких та знайомих тощо. Для реалізації покращення психологічного та морального стану дітей, захисту їх прав, створення умов для нормального існування та навчання держава співпрацює з міжнародними та громадськими організаціями, створені та використовуються різноманітні інструменти та механізми. Одним з них є Національна гаряча лінія для дітей та молоді (далі – НГЛДМ), яка створена та підтримується громадською організацією «Ла Страда – Україна». Маючи багаторічний досвід телефонного консультування дітей та молоді, Національна гаряча лінія гнучко реагує на потреби та виклики, з якими стикаються діти в різні роки, у залежності від соціально-політичної ситуації в країні. Фахівці Національної гарячої лінії для дітей та молоді безкоштовно, анонімно та конфіденційно консультують як зі стаціонарного безкоштовного телефону 0 800 500 225, так і з безкоштовного мобільного 116 111 (єдиний загальноєвропейський номер). За допомогою звертаються не тільки діти та молодь, але і їх батьки або опікуни, вчителі та інші спеціалісти, які працюють з дітьми. Дослідження з даної тематики в Україні проводяться вперше. В статті на основі статистичного аналізу дзвінків на Національну «гарячу лінію» для дітей та молоді та здійснення соціологічного дослідження проаналізовано вплив соціально-політичної ситуації в країні на проблемні питання, з якими діти і підлітки зверталися за консультацією та сформовано рекомендації для подальшого розвитку роботи гарячої лінії.