МАНІПУЛЯЦІЇ ТА ТЕХНОЛОГІЇ ІНФОРМАЦІЙНОГО ВПЛИВУ ЯК СОЦІАЛЬНО- ПЕДАГОГІЧНА ПРОБЛЕМА - ІСАЧЕНКО, Вікторія (Ввічливість. Humanitas, 2024)
У статті розглянуто сучасні підходи до визначення понять маніпуляції. Здійснено теоретичний аналіз визначення поняття дослідження з точки зору психологічної, педагогічної та соціологічної галузі знань. Зокрема розкрито такі поняття, як: маніпуляція у широкому значенні, психологічна маніпуляція, маніпуляція соціальною свідомістю, соціальний вплив, суб’єкт маніпулювання, інструменти маніпулювання. Встановлено, що маніпулятивний вплив на особистість може мати як позитивний, у контексті навіювання позитивних зразків поведінки, так і деструктивний вплив. На основі теоретичного аналізу визначено, що технології інформаційного впливу, як інструмент соціально- педагогічної діяльності, можуть сприяти становленню та всебічному розвитку особистості, а також сприяють доступності та якості соціальних послуг. Розкрито роль соціальних мереж як інститут соціалізації особистості. Визначено, що соціальні мережі впливають на формування соціального оточення особистості. Визначено та охарактеризовано ризики та загрози маніпуляцій та інформаційного впливу на особистість в умовах війни, як механізму «інформаційної війни». Розкрито визначення поняття «вплив» як процес і результат зміни індивідом поведінки іншої людини, її установок, намірів, уявлень, оцінок тощо у процесі взаємодії з ним. З’ясовано, що вплив – це безпосередній результат примусу, діяння одного суб’єкта на інші. Розглянуто позитивний вплив розвитку інформаційних технологій у структурі соціально-педагогічної діяльності. Встановлено, що до переваг використання інформаційних технологій, можна віднести економічну вигідність; доступність та комфортність; збільшення рівня конфіденційності; охоплення великої аудиторії користувачів; швидке розповсюдження інформації; можливість залучення більшої кількості отримувачів соціально-педагогічних послуг, підтримання зворотного зв’язку. Задля більш повного та об’єктивного уявлення про переваги, недоліки та ризики інформаційного впливу, проаналізовано особливості формування інформаційної культури особистості в умовах війни. Проаналізовано трактування інформаційної культури як важливої соціально-педагогічної навички ефективного використання інформації. Охарактеризовано процес інформатизації суспільства та відносин. Встановлено, що інформатизація суспільства – це сукупність процесів, що відбуваються у всіх сферах життя суспільства, що викликана потребою розповсюдження та обробки великого обсягу інформації.