ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНИХ НАВИЧОК МАЙБУТНІХ CОЦІАЛЬНИХ ПРАЦІВНИКІВ ЯК ПРЕДМЕТ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ - КІРДАН, Олександр (Ввічливість. Humanitas, 2024)
Стаття присвячена проблемі формування соціальних навичок майбутніх соціальних працівників у процесі професійної підготовки закладів вищої освіти України. Мета статті – висвітлити результати узагальнення досвіду формування соціальних навичок майбутніх соціальних працівників як предмету наукових досліджень. Досягнення мети статті уможливило використання загальнонаукових методів: аналізу, синтезу, конкретизації, узагальнення для виокремлення та характеристики особливостей формування соціальних навичок майбутніх соціальних працівників в освітньому процесі сучасного закладу вищої освіти. Проаналізовано наукові рефлексії вітчизняних дослідників з досліджуваної проблеми. На основі теоретичного аналізу дисертаційних праць вітчизняних дослідників констатовано, що формування соціальних навичок майбутніх соціальних працівників розглянуто побіжно; бракує досліджень як на рівні наукового обґрунтування процесу розвитку соціальних навичок, так і на рівні професійної практичної підготовки майбутніх соціальних працівників. Виявлено основні складові соціальних навичок майбутніх соціальних працівників: емпатія, соціальна відкритість, здатність ефективно виконувати професійні обов’язки у складних умовах, стресостійкість, креативність, здатність швидко і чітко формулювати власну думку, аргументувати і відстоювати її, проявляти ініціативу та брати на себе відповідальність, здатність адаптуватись до швидкозмінюваних умов, підтримувати професійну та особисту комунікацію, працювати в команді. Вказано на доцільність акцентування в освітніх програмах професійної підготовки майбутніх соціальних працівників на цілеспрямованому формуванні соціальних навичок, базованому на системному теоретичному моделюванні.