ЮРИДИЧНО-ПРАВОВА СКЛАДОВА У ПІДГОТОВЦІ ФАХІВЦІВ ІЗ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ - СЕМЕНОВ, Володимир; КОРОЛЬ, Сергій (Ввічливість. Humanitas, 2024)
У статті проаналізовано стан юридично-правової складової в освітніх програмах підготовки фахівців із спеціальності 231 «Соціальна робота». Метою дослідження було охарактеризувати юридично-правову складову у підготовці фахівців зі спеціальності 231 «Соціальна робота», визначити її важливість у цьому процесі та з’ясувати можливі напрямки її вдосконалення. Огляд стану розробки цього питання в науковій літературі показав, що дослідження у цьому напрямку проводяться, але їхня кількість сьогодні невелика. Аналіз компонентів освітніх програм дозволив зробити висновок про те, що станом на сьогоднішній день на юридично-правову складову фахівців із «Соціальної роботи» передбачено доволі обмежена кількість кредитів. З огляду на це, існує необхідність посилення правової підготовки фахівців із соціальної роботи. Ця теза була підтверджена соціологічними дослідженнями, що були проведені Центром соціальних досліджень Сумського державного університету у 2021 та 2023 роках з питань очікування та готовності роботодавців до співпраці у підготовці фахівців соціального спрямування. Так, у дослідженні 2021 року 55,6% експертів відзначають, що професійні компетентності щодо знання законодавчих і нормативних документів за спеціальність соціальна робота є вкрай важливі. У 2023 році цей показник збільшився до 66,6%. Елементом новизни у статті можна вважати пропозицію запровадження нових підходів до підготовки фахівців із соціальної роботи при опануванні юридично-правової частини освітнього та професійного стандартів. Це полягає зокрема у виділенні більшої кількості кредитів на освітні компоненти правового спрямування. Також пропонується посилити правову складову такими елементами: введення додаткових правових дисциплін як дисциплін вільного вибору студентів; обов’язкове включення до письмових кваліфікаційних робіт розділів, в яких аналізується нормативно-правова база за темою дослідження; зміна підходів щодо кадрового забезпечення викладання цих дисциплін, а саме залучення професійних юристів з досвідом роботи у соціальні сфері. Як можливий варіант пропонується розробка і впровадження універсального освітнього компонента (навчальної дисципліни) юридичного напрямку для вищих навчальних закладів, що проводять підготовку фахівців із «Соціальної роботи».