ВИХОВАННЯ ПАТРІОТИЗМУ ЯК ОДНІЄЇ З КЛЮЧОВИХ СКЛАДОВИХ ЗАГАЛЬНОЇ СИСТЕМИ ЦІННОСТЕЙ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ ТА ОСНОВА НАЦІОНАЛЬНОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ - ЛАБЕНОК, Олександр (Ввічливість. Humanitas, 2024)
Умови гібридної війни та відкритого військового вторгнення Російської Федерації на територію України ставлять особливі вимоги до патріотизму військовослужбовців Збройних сил України, зокрема потребу у гнучкості, адаптивності та готовності протидіяти нетрадиційним загрозам. На сьогоднішній день одна із проблем професійної підготовки військовослужбовців Збройних сил України полягає у тому, що рівень військово-патріотичного виховання, на жаль, не завжди відповідає сучасним вимогам до духовної ментальності українського військового. Це не завжди сприяє формуванню необхідних якостей громадянина-патріота та відповідальності за захист Батьківщини, готовності переносити труднощі військової служби та виконувати завдання за призначенням. Метою дослідження є розробка та визначення шляхів впровадження в освітній процес ЗВО однієї з педагогічних умов формування соціально-психологічної готовності військовослужбовців Збройних сил України до виконання завдань за призначенням – виховання патріотизму як однієї з ключових складових загальної системи цінностей військовослужбовців та основа національної ідентичності. У дослідженні використано комплекс методів: міждисциплінарний аналіз наукової літератури, узагальнення, моделювання, анкетування, тестування, бесіда, спостереження, соціально-педагогічний експеримент. Результати дослідження довели, що вдосконалення системи військово-патріотичного виховання військовослужбовців Збройних сил України є стратегічно важливим елементом для зміцнення обороноздатності та національної безпеки України в умовах сучасних геополітичних викликів. Організована нами робота з виховання патріотизму у військовослужбовців Збройних сил України сприяла формуванню сильного і стійкого національного духу та патріотизму серед військових, що, зокрема, виражається у зміцненні їхньої морально-психологічної стійкості, формуванні національної єдності, розвитку патріотичних цінностей, адаптації військовослужбовців до нових викликів, забезпеченні сталої військової готовності.