СОЦІАЛІЗАЦІЯ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ У ПРОЦЕСІ ВОЛОНТЕРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ: ТЕОРЕТИЧНИЙ АСПЕКТ - ГУЦУЛЯК, Лідія (Ввічливість. Humanitas, 2023)
У статті розкрито особливості соціалізації студентської молоді у процесі волонтерської діяльності. Визначено, що соціалізація ‒ це складний і невід'ємний процес взаємодії людини і соціального середовища; важливий елемент становлення повноцінної особистості в сучасному світі. Зазначено, що одним з найефективніших засобів соціалізації студентської молоді є волонтерська діяльність ‒ добровільна участь людей у різноманітних благодійних, громадських або соціальних ініціативах без матеріальної винагороди. Названо такі причини участі студентської молоді у волонтерській діяльності: перспективи, визнання, спілкування, формування професійних компетентностей. На основі теоретичного аналізу літературних джерел виділено та охарактеризовано такі соціально-педагогічні функції волонтерської діяльності як засобу соціалізації студентської молоді: ідентифікаційна, інтегруюча, особистісно-розвиваюча, ціннісно-смислова, професійно-трудова, інноваційно-ініціативна, творчо-перетворювальна, гуманістична, духовно-моральна; функція соціальної компетентності, громадянського виховання, самосвідомості. Авторкою наголошено, що волонтерська діяльність, як ефективний механізм соціалізації, надає студентській молоді унікальну можливість взаємодіяти з різноманітними соціальними групами, розширюючи їхні горизонти і розуміння реальних проблем суспільства. Цей процес не лише сприяє збагаченню соціального досвіду, але й формує в студентів цінність взаємодії, відповідальності перед громадськістю та розвитку критичного мислення щодо соціальних викликів, дозволяє не лише допомагати іншим самореалізовуватися, а й самим опановувати навички успішної соціалізації. У цьому контексті волонтерство виступає не лише як благородна справа, але й як потужний інструмент формування громадянської свідомості та активної життєвої позиції.