ДОСТУП ДО СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ ТА ДОПОМОГИ ПОСТРАЖДАЛИХ ВІД ДОМАШНЬОГО НАСИЛЬСТВА В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ В УКРАЇНІ - ВІТКОВСЬКА, Інна (Ввічливість. Humanitas, 2024)
Широкомасштабна агресія Росії проти України негативно вплинула на рівень та якість життя населення й загострила проблему домашнього насильства. За даними Національної поліції України, із січня по травень 2023 року було зареєстровано 349 355 випадків домашнього насильства, що на 66% більше, ніж у 2022 році (231 244 випадків) за аналогічний період. Також прогнозують зростання кількості випадків домашнього насильства й у 2024 році. Чинниками, які впливають на ріст домашнього насильства, є: воєнні дії, стрес, тривожність, конфліктність, матеріальні труднощі, відсутність власного житла й гідних умов життя, безробіття, пияцтво, вживання наркотиків, проблеми посттравматичного стресового розладу, як у військових, так і в цивільного населення. Це актуалізує вивчення цієї проблеми, зокрема дослідження доступу до соціальних послуг та допомоги постраждалих від домашнього насильства в умовах воєнного стану. Мета статті – схарактеризувати стан проблеми домашнього насильства та дослідити доступ до соціальних послуг та допомоги постраждалих від домашнього насильства в умовах воєнного стану. У статті автором визначено, що наразі в Україні функціонує розгалужена система державних, комунальних та недержавних організацій, які надають екстрену та комплексну допомогу постраждалим від всіх видів насильства. На основі вторинного аналізу результатів соціологічного опитування визначено, що менше половини респондентів (45,9%) звернулися за допомогою до спеціалізованих служб підтримки та отримали кваліфіковану допомогу. З них тільки 65% позитивно оцінили доступність послуг для постраждалих від домашнього насильства у своєму регіоні проживання. У статті зроблено висновок, що всім надавачам соціальних послуг необхідно посилювати роботу щодо профілактики домашнього насильства та покращувати доступ постраждалих до допомоги.