ТЕХНОЛОГІЯ СОЦІАЛЬНОГО ВИХОВАННЯ «ОСОБИСТА ГІДНІСТЬ. БЕЗПЕКА ЖИТТЯ. ГРОМАДЯНСЬКА ПОЗИЦІЯ» ДІТЕЙ МОЛОДШОГО ШКІЛЬНОГО ВІКУ ТА БАТЬКІВ - СУШИК, Наталія (Ввічливість. Humanitas, 2024)
У статті визначені особливості технології соціального виховання «Особиста гідність. Безпека життя. Громадянська позиція» дітей молодшого шкільного віку та батьків: 1) багатофункціональна; 2) цілеспрямована; 3) модульна; 4) групова; 5) інтерактивна. Мета дослідження – обґрунтувати об’єкт, суб’єкт, мету, завдання, структуру, зміст, форми, методи, умови реалізації технології соціального виховання «Особиста гідність. Безпека життя. Громадянська позиція» дітей молодшого шкільного віку та батьків на основі компетентнісного підходу. Об’єктом технології є діти молодшого шкільного віку та батьки. Суб’єктами реалізації технології є заступники директорів з виховної роботи, соціальні педагоги, практичні психологи, педагоги-організатори, вчителі початкових класів закладів загальної середньої освіти. Мета та завдання технології спрямовані на розвиток, формування інтегрованої сукупності компетентностей (життєвої, комунікативної, соціальної) дітей молодшого шкільного віку та батьків. Структура та зміст технології складається з трьох модулів: 1) «Особиста гідність»; 2) «Безпека життя»; 3) «Громадянська позиція». Форма реалізації технології – інтерактивні заняття. Методи реалізації технології: бесіда, інформаційне повідомлення, метод вправ, робота в групах, кейс- метод, програвання рухливих, рольових ігор, виконання творчих завдань. Засоби реалізації технології: інтерактивні сценарії. Тривалість реалізації технології передбачає проведення інтерактивних занять: 1) шести занять для учнів першого та другого класів – 30 хвилин (3 год.); 2) шести занять для учнів третього та четвертого класів – 45 хвилин (4,5 год.); 3) шести занять для батьків – 90 хвилин (9 год.). У статті визначені умови ефективної реалізації технології соціального виховання «Особиста гідність. Безпека життя. Громадянська позиція» дітей молодшого шкільного віку та батьків.