СОЦІАЛЬНА ПІДТРИМКА ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ, ЯКІ ВТРАТИЛИ РОБОТУ ПІД ЧАС ВІЙНИ В УКРАЇНІ - ЛЯХ, Віктор; ПЕТРОВИЧ, Валерій (Ввічливість. Humanitas, 2024)
Повномасштабне вторгнення внесло свої корективи в життя українського суспільства, зокрема і в соціальну роботу. Надання соціальних послуг має відповідати потребам внутрішньо переміщених осіб. Через військовий стан для внутрішньо переміщених осіб проблема у сфері зайнятості є найбільш гострою. Ймовірність облаштуватись внутрішньо переміщеним особам на новому місці ускладнюється через можливу втрату документів, пережитий стрес і, як наслідок, емоційна виснаженість, нестабільність, депресія тощо. Тому актуалізується питання соціальної підтримки внутрішньо переміщених осіб, а зокрема тих, які втратили роботу через війну. Методами дослідження є: теоретичний аналіз та узагальнення наукових джерел із соціальної роботи та соціальних проєктів і програм – для характеристики особливостей надання соціальних послуг внутрішньо переміщеним особам в Україні. У статті розглянуто приклад соціальної послуги – допомоги по безробіттю для внутрішньо переміщених осіб; наведено алгоритм дій, які необхідно зробити, щоб скористатись послугою допомоги по безробіттю; розглянуто послугу надання роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб.