ПІДХОДИ ДО КЛАСИФІКАЦІЇ СОЦІАЛЬНИХ ПРОЄКТІВ ГРОМАДСЬКИХ ОРГАНІЗАЦІЙ - ЛЯХ, Віктор (Ввічливість. Humanitas, 2024)
Громадські організації України є повноправними суб’єктами соціальної роботи, що доведено їх колосальним внеском в її розвиток до воєнного часу і особливо – у цей непростий період, який переживає зараз наша держава. Їхня роль буде провідною і у повоєнний час, коли перед громадянським суспільством постане завдання відновлення України, вирішення численних викликів та завдань, що постануть у всіх площинах і векторах функціонування і відновлення держави. Тому, не можна недооцінювати ролі громадських організацій, які мають унікальну особливість – швидко реагувати на ці виклики, оцінюючи проблеми українського суспільства, виявляти актуальні потреби членів громад, розробляти та реалізовувати потужні національні, регіональні і локальні соціальні проєкти, спрямовані на вирішення визначених проблем і задоволення діагностованих ними потреб населення. Встановлено, що громадські організації використовують соціальне проєктування як інноваційну соціальну технологію, спрямовану на прогнозування та програмно-цільову реалізацію соціальних нововведень. Розробляючи та реалізуючи соціальні проєкти, громадські організації мають можливість вирішувати соціальні проблеми територіальних громад, окремих вразливих категорій отримувачів соціальних послуг, сприяти покращенню якості життя людей, розвивати волонтерську діяльність та підвищувати соціальну активність осіб, які реалізують соціальні проєкти, або є їх стейкхолдерами. У статті автором на основі досвіду Фонду Східна Європа виокоремлено підходи до класифікації соціальних проєктів. Визначено і проаналізовано шість класифікаційних ознак, за якими групуються проєкти, а саме: за розміром проєкту (монопроєкти; мультипроєкти; мегапроєкти); за обсягом фінансування проєкту (малі; середні; великі); за призначенням проєкту (інвестиційні; інноваційні; науково-дослідницькі; соціально-едукаційні; змішані); за тривалістю (короткострокові; середньострокові; довгострокові); за географічною ознакою (у межах певного населеного пункту; регіональні; міжнародні); за рівнем організованості зсередини організації (локальні; корпоративні). Фонд Східна Європа – українська благодійна неприбуткова організація, історія якої бере початок ще від 1992 року. Сьогодні Фонд Східна Європа є одним із лідерів громадського сектору в Україні, реалізувавши понад 100 соціальних програм різного масштабу, тривалості та складності. Серед напрямків проєктної діяльності – розвиток демократії та громадянського суспільства, впровадження електронного урядування, розвиток малого та середнього бізнесу і соціального підприємництва, енергоефективні проєкти, соціальна підтримка вразливих категорій населення та ін. У своїй роботі фахівці фонду спираються на широку мережу партнерів: державні та місцеві органи влади, громадських лідерів, НДО, асоціації, університети, дослідні інституції та організації, що надають технічну допомогу. Фонд Східна Європа є членом Мережі Фонду Євразія (Eurasia Partnership Network), тож має доступ до досвіду організацій Фонду Євразія у пострадянських країнах.