ЕВОЛЮЦІЯ ФАНДРАЙЗИНГУ В СОЦІАЛЬНІЙ РОБОТІ: ВІД ТРАДИЦІЙНИХ МЕТОДІВ ДО СУЧАСНИХ СТРАТЕГІЙ - ОМЕЛЬЧЕНКО, Олена (Ввічливість. Humanitas, 2024)
Ця стаття присвячена всебічному аналізу еволюції фандрайзингу в контексті соціальної роботи, досліджуючи його перехід від традиційних практик збору коштів до сучасних стратегій, адаптованих до цифрової доби. Вона відображає історичний розвиток фандрайзингу, виокремлюючи ключові моменти трансформації, що включають зміни у методах, стратегіях, та використанні технологій, що значно розширили можливості залучення ресурсів. Стаття описує етапи розвитку фандрайзингу, від ранніх форм філантропії до професійного і стратегічного підходу в сучасних умовах, з акцентом на вплив цифровізації та глобалізації. Мета роботи полягає в детальному розгляді еволюції фандрайзингу, аналізі його ролі в соціальній роботі та вивченні впливу сучасних цифрових технологій на стратегії залучення ресурсів. Особлива увага приділяється порівняльному аналізу різних визначень фандрайзингу, які демонструють його еволюцію від простого збору коштів до комплексної стратегічної діяльності. Через це дослідження виявляються основні тенденції, які формують сучасний ландшафт фандрайзингу, та оцінюється їхній потенційний вплив на майбутнє соціальної роботи. Стаття покликана забезпечити фахівців у галузі соціальної роботи, фандрайзингу, а також інших зацікавлених осіб глибоким розумінням розвитку та сучасного стану фандрайзингу, надаючи інсайти щодо використання інноваційних підходів для ефективного залучення ресурсів. Методологія дослідження базується на аналізі наукової літератури, історичних даних, а також сучасних практик фандрайзингу. В статті використані порівняльний аналіз, систематизація та узагальнення існуючих підходів до фандрайзингу з акцентом на їх еволюцію та інноваційні аспекти. Наукова новизна виявляється в комплексному підході до аналізу історії та розвитку фандрайзингу, виявленні ключових тенденцій та змін у методах залучення ресурсів, особливо в контексті використання цифрових технологій. Автор вносить вклад у розуміння того, як цифровізація та глобалізація впливають на сучасні стратегії фандрайзингу, збагачуючи теоретичну базу в цій галузі. Висновки. Фандрайзинг як елемент соціальної роботи пройшов значну еволюцію, від простих форм філантропії до складних стратегій, що включають сучасні технології. Це розвиток відображає зміни в суспільних потребах та можливостях, пропонуючи нові шляхи для підвищення ефективності та результативності соціальної роботи. Адаптація до швидко змінюваних умов, інтеграція новітніх технологій і стратегічний підхід до залучення коштів визначатимуть майбутнє фандрайзингу, сприяючи стійкості та інноваційному розвитку соціальних програм.