ВОЛОНТЕРСТВО ЯК ЧИННИК ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ - ГЕВЧУК, Наталія; ОПАЛЮК, Тетяна (Ввічливість. Humanitas, 2024)
У статті здійснено теоретичний аналіз понять «волонтер», «волонтерство», «волонтерська діяльність» як форми соціальної активності молоді. Визначено, що волонтерство – це форма благодійності, яку людина здійснює добровільно, безкорисливо та усвідомлено, що виражається через особисте надання різних соціальних послуг та ґрунтується на принципах законності, гласності, гуманності, рівності та здійснюється для досягнення суспільно-значущих цілей. Подано класифікацію видів студентської волонтерської діяльності, а саме: формальне, неформальне волонтерство, державне, соціальне, проектне та медіа волонтерство. Визначено, що такий різновид громадської активності як залучення студентів до волонтерської роботи має переваги порівняно з навчально-професійною діяльністю. Проведено аналіз освітньо-професійної програми «Соціальна допомога» першого (бакалаврського) рівня освіти за спеціальністю 232 Соціальне забезпечення, що дозволив визначити дисципліни, що включають вивчення особливостей здійснення волонтерської діяльності у соціальній роботі. Визначено ставлення майбутніх фахівців соціальної сфери до волонтерства. За результатами опитування, встановлено, що метою волонтерської діяльності майбутні соціальні працівники вважають «надання допомоги особам з інвалідністю, хворим, одиноким, людям похилого віку та іншими особами, які через свої фізичні, матеріальні чи інші особливості потребують підтримки та допомоги»; «підтримку малозабезпечених, безробітних, багатодітних, безпритульних осіб, що потребують соціальної допомоги»; «надання допомоги особам, які через свої психофізичні порушення обмежені в реалізації своїх прав і законних інтересів»; «проведення заходів, пов’язаних з охороною навколишнього природного середовища»; «організація активності спрямованої на допомогу та підтримку тих, хто цього дуже потребує», «надання різних видів допомоги, тим хто цього потребує» тощо. Визначено мотивацію студентів до реалізації волонтерської діяльності, а також особистісні риси, якими повинен володіти волонтер.