ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ ЯК СОЦІАЛЬНА ПРОБЛЕМА - БАЛДИНЮК, Олена (Ввічливість. Humanitas, 2024)
Стаття присвячена обґрунтуванню актуальності проблеми працевлаштування як форми соціального захисту внутрішньо переміщених осіб. У процесі дослідження було використано метод аналізу психолого-педагогічних джерел із досліджуваної проблеми, методи порівняння та узагальнення. Проаналізовано ряд нормативно-правових документів: Загальна декларація прав людини, Конституція України, Закони України «Про зайнятість населення», «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», «Про соціальні послуги»; Кодекс законів про працю України, інші акти законодавства, які закріплюють соціальні гарантії держави щодо реалізації громадянами права на працю, регулюють питання організаційного, інституційного, ресурсного забезпечення реалізації державою заходів сприяння зайнятості населення України та захисту від безробіття. Досліджено різні визначення поняття «безробіття» у нормативно-правових документах та працях дослідників проблеми; виокремлено проблеми, з якими стикаються внутрішньо переміщені особи при пошуку роботи (відсутні вакансії за спеціальністю та рівнем освіти; низька заробітна плата; небажання роботодавця наймати на роботу ВПО; недостатньо професійних навичок та досвіду роботи для працевлаштування; проблеми з оформленням на роботу через брак документів, в тому числі й нерозірвані трудові відносини з попереднім роботодавцем). Розглянуто основні класифікації безробіття за різними критеріями, а саме: причинами виникнення безробіття (фрикційне, структурне, циклічне, сезонне, викликане високими витратами на оплату праці); формою прояву безробіття (відкрите, приховане); тривалістю безробіття (короткострокове, середньострокове та тривале безробіття); поширеністю безробіття (загальнодержавне, регіональне, галузеве, міське, сільське); соціально-професійним складом безробітних. Виокремлено напрями роботи в центрах зайнятості з внутрішньо переміщеними особами щодо працевлаштування та пошуку роботи, а саме: професійне інформування, професійне консультування та професійний відбір.